Verzoek tot ontslag na ziekte? Lees hier wat dit voor jou betekent

Verzoek tot ontslag na ziekte? Lees hier wat dit voor jou betekent

Wij raden het je af om akkoord te gaan met ontslag met wederzijds goedvinden terwijl je ziek bent. Jouw werkgever is namelijk wettelijk verplicht om jou, tijdens je ziekte, twee jaar lang je loon door te betalen. Ga je toch tussentijds al akkoord met ontslag, dan is de kans groot dat het UWV je weigert een ziektewetuitkering toe te kennen.

Aangezien je ziek bent en niet beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt heb je daarnaast ook geen mogelijkheid op een WW-uitkering. Dit betekent dat je na je ontslag geen inkomen hebt. Gedurende ziekte is ontslag met wederzijds goedvinden dus niet verstandig voor de werknemer.

Veelgestelde vragen omtrent ontslag tijdens ziekte

Kan je ontslagen worden na ziekte?

In beginsel mag dit niet. Desondanks kan het dat jouw werkgever je ontslaat tijdens jouw ziekteverlof. Jouw werkgever mag dit wettelijk gezien slechts in bepaalde gevallen doen. Namelijk indien het ontslag op staande voet betreft of dat jij nog in je proefperiode zat. Een andere mogelijkheid is dat sprake is van faillissement. Het voorgaande geldt voor de eerste twee jaar van jouw ziekte. In alle gevallen mag jouw ziekte niet de uiteindelijke reden zijn voor het ontslag. Ontslag op staande voet is dus niet toegestaan, maar tijdens ziekte is ontslag met wederzijds goedvinden wel mogelijk.

Wat moet ik doen met een voorstel tot ontslag met wederzijds goedvinden na ziekte?

Weiger dit! Als je hiermee akkoord gaat tijdens je ziekte dan is het zo dat je niet in aanmerking komt voor een uitkering vanuit de Ziektewet. In het vervelende geval dat je door je ziekte ook niet op zoek kan gaan naar een nieuwe baan, dan krijg je ook niet de werkloosheidsuitkering. Ontslag met wederzijds goedvinden is dan wel voordelig voor je werkgever, maar niet voor jou als werknemer. Oftewel, als je ziek bent, ga dan niet mee in het ontslag met wederzijds goedvinden.

Arbeidsrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in arbeidsrecht zaken.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Ziek na ontslag met wederzijds goedvinden

Veel gelezen artikelen

Bel nu