Zaaksvorming

Zaaksvorming

Wat is zaaksvorming?

We spreken van zaaksvorming wanneer een zaak wordt toegevoegd aan een andere zaak en hiermee een nieuwe zaak vormt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een smoothie. De ingrediënten zijn allereerst gewone losse zaken. Na het blenden van de ingrediënten vormen deze ingrediënten een nieuwe zaak, namelijk de smoothie. Dit noemen we dus zaaksvorming. De persoon die eigenaar was van de oorspronkelijke zaken, is ook eigenaar van de nieuwe gevormde zaak.

Beoordeling

Zaaksvorming staat beschreven in artikel 5:16 BW. Dit lijkt een heel duidelijke bepaling. Toch is de praktijk niet altijd even duidelijk. Wanneer er discussie is of er sprake is van zaaksvorming, dan moet men oordelen aan de hand van de verkeersopvatting. Deze opvatting bepaalt dat onderdelen van een zaak, behoren tot de hoofdzaak, wanneer ze niet makkelijk verwijderd kunnen worden. Beschadig je de hoofdzaak als je een onderdeel zou verwijderen, dan is er sprake van zaaksvorming.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Zaaksvorming

Veel gelezen artikelen

Bel nu