Woonvoorziening

Woonvoorziening

De woonvoorziening en de Wmo

Je kan de gemeente verzoeken om aanpassingen (woonvoorziening) aan te brengen aan jouw woning, indien je als gevolg van een handicap of andere beperkingen, je woning niet meer goed en normaal kunt gebruiken. Denk hierbij aan de kleinere aanpassingen zoals een verhoging van de wc, het aanbrengen van een nieuwe leuning bij de trap, of het aanleggen van een speciaal tapijt voor rolstoelgebruikers. Ook kun je denken aan de grotere aanpassingen, zoals een uitbouw aan het huis of wijzigingen in de keuken of de sanitaire voorzieningen in de woning.

Meest voorkomende woonvoorziening

De woonvoorzieningen die het meest voorkomen zijn een uitbouw aan het huis, aanpassingen van het huis, bijvoorbeeld bredere deuren en doorgangen, het verlagen of weghalen van drempels. Ook aanpassingen in het sanitair, zoals verhoging van het toilet, speciale beugels om je aan op te trekken bij het toilet, een speciale stoel bij het toilet, een zitplaats maken in de douche, een vloer met antislip, een spiegel die je kunt kantelen en een traplift.

Vergoeding

Echter, je kunt ook een vergoeding krijgen voor het verhuizen en de inrichting. Alvorens er wijzigingen aangebracht zullen worden, zal de gemeente eerst kijken of het niet goedkoper zou zijn om naar een andere woning te verhuizen. Dit, omdat de aanpassingen van een huis behoorlijk in de papieren kunnen lopen. Een uitbouw van je woning is bijvoorbeeld erg prijzig, maar kan ook noodzakelijk zijn indien je niet meer naar de bovenverdieping van je huis kunt komen. Hetzelfde geldt voor het gebruik maken van het sanitair of de slaapkamer.

Woonunit

In veel gemeentes zet men dan, indien mogelijk, een aparte woonunit neer. Dit levert vaak een snelle oplossing op, omdat er niet verbouwd hoeft te zijn. Verder zijn deze units opnieuw te gebruiken indien je deze niet meer nodig hebt. Ook hebben veel gemeentes al woningen die zich beter lenen voor aanpassingen, waardoor een verhuizing de voorkeur kan hebben. De gemeente zal jou dan van een bedrag voorzien waarmee de verhuizing en de nieuwe inrichting betaald kan worden. Dit noemt men ook wel de zogenoemde verhuiskostenvergoeding.

Voorbeeldsituatie

Peter heeft versleten knieën. Als gevolg hiervan is hij niet meer in staat naar de eerste verdieping van de woning te komen. Terwijl zijn slaapkamer daar is. Een traplift zou voor Peter oplossing bieden en hij gaat hiervoor naar de gemeente met een aanvraag. De gemeente heeft een goedkopere optie gevonden. Bij hem in de buurt staat een bungalow, een woning met maar 1 verdieping, te koop. Peter krijgt geen traplift, maar hij kan wel een verhuiskostenvergoeding krijgen indien hij naar de bungalow verhuist.

Geen vergoeding

Je moet wel goed opletten dat je niet alvast wijzigingen aan de woning gaat aanbrengen, voordat de gemeente jou toestemming heeft gegeven. Wanneer de wijzigingen die je aangebracht hebt niet de goedkoopste oplossing waren, zou het kunnen dat je hiervoor geen vergoeding krijgt. Dit kan zelfs leiden tot een gehele afwijzing van de aanvraag tot woonvoorziening, omdat het niet meer vast te stellen is wat eventuele andere alternatieven waren.

Geen verplichting

De gemeente kent verder geen verplichting om de problemen die je in het dagelijks leven onderkent te vergoeden. De gemeente kan verwachten dat er met enig ongemak prima te leven valt. Nadat je bij de gemeente een aanvraag voor een aanpassing aan jouw woning hebt ingediend, bekijkt de gemeente allereerst of en welke aanpassingen aan de woning daadwerkelijk noodzakelijk zijn. Verder of de kosten die hierbij komen kijken niet onredelijk zijn. Vervolgens zal de gemeente beoordelen of verhuizing naar een al aangepaste of eenvoudig aan te passen woning kan.

Buitengewone lasten

Als je besluit om liever zelf de woonvoorziening te regelen dan dat je verhuist, dan kun je die kosten als buitengewone lasten aftrekken voor de belasting. Als je op indicatie van de gemeente verhuist naar een aangepaste woning, dan kun je een vergoeding krijgen voor verhuis- en herinrichtingskosten. Dit geldt overigens niet bij een verhuizing naar een AWBZ-instelling.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

woonvoorziening

Veel gelezen artikelen

Bel nu