Wanneer wilsrechten inroepen?
Wanneer een van de ouders komt te overlijden en de langstlevende ouder tot het besluit komt om opnieuw in het huwelijksbootje te treden, kunnen de kinderen speciale rechten, de wilsrechten, inroepen.
Benadeling
Het nieuwe huwelijk zou tot benadeling kunnen leiden voor de kinderen uit het eerdere huwelijk. Wanneer een ouder overlijdt en de overgebleven ouder opnieuw trouwt, gaat de erfenis van de overledene naar de stiefouder volgens de wettelijke verdeling. Hierdoor kunnen de vorderingen van de kinderen niet geïncasseerd worden.
Stiefoudergevaar
Hierdoor zouden de kinderen sommige spullen en objecten uit de erfenis ook kunnen verliezen. Dit noemt men ook wel het stiefoudergevaar.
Spullen overdragen
De kinderen hebben de mogelijkheid om te verzoeken dat spullen overgedragen worden aan hun. Deze spullen kan de overgebleven ouder nog wel in vruchtgebruik houden. De ouder mag deze spullen dan gebruiken terwijl de kinderen officieel het eigendom over deze spullen hebben.
Laatste ouder overlijdt
Wanneer de laatste ouder komt te overlijden is de stiefouder verplicht deze spullen terug te geven aan de kinderen. Zij hebben immers het eigendom. In een situatie waarin er geen beroep gedaan is op de wilsrechten, kunnen de kinderen dit alsnog doen wanneer deze ouder overlijdt. De kinderen kunnen de stiefouder verzoeken bepaalde spullen aan hun over te dragen. De stiefouder is hiertoe dan verplicht.
Uitoefening wilsrechten
De uitoefening van een wilsrecht door een kind is in principe gewoon een vorm van betaling op de geldvordering van het kind op de overgebleven ouder. Deze geldvordering is in principe altijd opeisbaar wanneer de overgebleven ouder overlijdt. De waarde van deze goederen wordt in die situatie van het in totaal door de kinderen op te eisen geldbedrag afgetrokken.