Een wezenuitkering: wat is het en wat kan ik er mee?
Kinderen jonger dan 16 jaar waarvan beide ouders overleden zijn, hebben recht op een wezenuitkering. Voor het recht op de wezenuitkering moet je dus wees zijn. Echter, zolang de wees nog minderjarig is, ontvangt de wettelijke vertegenwoordiger van de wees de uitkering.
Zodra de wees de meerderjarige leeftijd bereikt én bovendien nog steeds gerechtigd is tot een wezenuitkering, dit kan het geval zijn wanneer de wees studeert, wordt de wezenuitkering rechtstreeks uitbetaald worden aan de wees.
Ook bestaat de zogeheten halfwezenuitkering, zoals de naam doet suggereren is hier sprake van wanneer één van de ouders is overleden en er nog één ouder in leven is. Deze overgebleven ouder moet echter uit het ouderlijk gezag gezet zijn door een rechter. Daarnaast moet de overleden ouder verzekerd geweest zijn voor de Anw (Algemene nabestaandenwet). Een eventueel inkomen van de wees is niet relevant voor de wezenuitkering.
Wezen boven de 16 jaar kunnen nog steeds gerechtigd zijn tot een wezenuitkering, dit is het geval wanneer:
- De wees tot zijn 18e voor ten minste 45 procent arbeidsongeschikt is, na zijn 18e bereikt te hebben zal de wees in aanmerking komen voor de Wajong-uitkering;
- De wees student is. Vereiste hiervoor is dat de student gemiddeld 213 uren per kwartaal aan onderwijs besteedt. Dit komt uit op ongeveer 16/17 uur per week. De wezenuitkering zal in het geval van de studerende wees lopen totdat de wees 21 wordt.
- De wees de taak heeft om het huishouden te verzorgen. Twee vereisten hierbij zijn dat het om minstens 19 uur per week moet gaan waarin deze verzorging gedaan wordt en er ook één andere wees met uitkering deel uitmaakt van het desbetreffende huishouden. Wederom zal de wezenuitkering lopen totdat de wees 21 wordt.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.
Meer weten over familierecht?
Leer meer over o.a.