Als jouw werkgever je onterecht geen loon betaalt, dan brengt dat meteen gevolgen met zich mee. In dit artikel worden de mogelijkheden en gevolgen besproken als de werkgever jouw loon niet op tijd of helemaal niet betaalt.
Wettelijke verhoging
Deze wettelijke verhoging begint te lopen nadat de werkgever drie dagen te laat is met het betalen van jouw loon. Deze verhoging is vijf procent per dag voor de vierde tot de achtste werkdag. Voor alle volgende dagen is deze verhoging één procent. De totaalsom bedraagt nooit meer dan 50% van het bedrag dat de werkgever jou verschuldigd is.
Matiging door rechter
Let er echter wel op dat de rechter de optie heeft om de wettelijke verhoging te matigen en in veel gevallen maakt hij daar ook zeker gebruik van. Daarom komt het vaak voor dat het percentage dat gehanteerd wordt op 20% vastgesteld wordt.
Wettelijke rente
Deze rente is niet heel hoog, maar bestaat omdat je je loon niet kon investeren of op je spaarrekening kon zetten. Doordat dit niet mogelijk is, lijdt je schade. Deze wettelijke rente wordt ook over de hiervoor genoemde wettelijke verhoging gerekend, dus niet alleen over de hoofdsom.
Overige kosten
Het kan geld kosten om je loon te vorderen. Denk hierbij aan de buitengerechtelijke incassokosten doordat je een jurist inschakelt. Kosten die je maakt in de procedure vallen hier ook onder. Je krijgt vaak niet de echte gemaakte kosten terug, maar alleen een zogenoemd forfaitair bedrag.
Loon opeisen
Als je echt recht hebt op loon en de werkgever deze niet betaalt, dan zijn er een paar mogelijkheden:
Ten eerste is het raadzaam om de werkgever er zelf mondeling op te wijzen. Hierna is het eventueel mogelijk om hem er schriftelijk op te wijzen;
Daarna kan je een jurist raadplegen om druk uit te oefenen op je werkgever;
Als beide opties niet werken, dan is de beste optie om een zogenoemde loonvordering te starten. Er dient dan een dagvaarding geschreven te worden en deze moet uitgebracht worden. Een rechter zal dan besluiten over jouw situatie. Als de rechter de vordering toewijst, dan dient er door de werkgever betaald te worden. Doet hij dat niet, dan kan er een zogenoemde beslaglegging komen.
Nog werkzaam bij werkgever?
Het is raadzaam om voorzichtig te zijn wanneer je je loon opeist en nog steeds werkzaam bent bij je werkgever. Je dient namelijk nog samen te werken met de werkgever en dus wil je geen problemen of ruzie veroorzaken. Dit geldt al helemaal als je een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd hebt en je graag wil dat deze verlengd wordt.
De werkgever heeft geen geld om loon te betalen
Natuurlijk is het mogelijk dat de werkgever helemaal geen geld heeft om je loon te betalen. In zo’n geval heeft het niet echt zin om je werkgever hiervoor aansprakelijk te stellen en een loonvordering te beginnen. Dat kost namelijk erg veel geld, maar levert niets op.
Juridische hulp bij opeisen loon
Onze juristen hebben allerlei mogelijkheden waarmee ze kunnen uitzoeken of het echt slecht gaat met het bedrijf van je werkgever, of dat hij dit alleen maar zegt om jouw loon niet te moeten betalen. Aan de hand van die reden is het mogelijk om de beste manier van werken vast te stellen. Ook hebben onze advocaten de mogelijkheid om te kijken of er een optie is om jouw werkgever in zijn privévermogen aan te spreken.
Als het daadwerkelijk slecht gaat met je werkgever, dan kan overwogen worden om een verzoek in te dienen waarmee zijn faillissement uitgesproken wordt. In zo’n geval is het voor jou als werknemer mogelijk om het onbetaalde loon te claimen bij het UWV.
Conclusie
Er kunnen vele redenen zijn voor het feit dat jouw werkgever beslist om je geen loon te betalen. Sommige redenen zijn vanuit juridisch oogpunt toegestaan, maar sommige redenen ook niet. Hier in het artikel hebben we duidelijk uitgelegd welke gevolgen dit met zich mee kan brengen en hoe je als werknemer jouw werkgever kan dwingen om toch jouw loon uit te betalen.
Het is altijd aan te raden om een jurist naar jouw zaak te laten kijken, omdat er veel verschillende redenen zijn voor het niet betalen van loon. Hetzelfde geldt voor het doen van een mogelijke loonvordering.