Welke rechtbank is bevoegd?

Welke rechtbank is bevoegd?

Welke rechtbank is bevoegd in mijn situatie? 

Sinds 1 januari 2013 is er een nieuwe indeling in Nederland van de rechtbanken en de gerechtshoven. Het aantal rechtbanken is van 19 naar 10 verminderd en van de 5 gerechtshoven zijn er nog 4 over. In dit artikel leggen wij uit wanneer welke rechtbank bevoegd is. 

De absolute en de relatieve bevoegdheid van de rechtbank 

Voor iemand zonder juridische achtergrond kan het ingewikkeld zijn om uit te vinden welke rechtbank bevoegd is om over een zaak te oordelen. De juridische termen voor de bevoegdheid van de rechtbank zijn absolute competentie en relatieve competentie. Bij de absolute competentie wordt er gekeken welk soort rechtbank de zaak mag behandelen. Hierbij kunt u denken aan de kantonrechter of het gerechtshof. De rechtbank in eerste aanleg behandelt de meeste zaken die voor het eerst bij de rechter komen. Indien je de mening van de rechter niet deelt, heb je vaak de mogelijkheid om hiertegen in hoger beroep te gaan.  

Wat is de woonplaats of de vestigingsplaats van de gedaagde? 

Bij de vraag welke rechtbank bevoegd is, kijken we niet alleen naar de soort rechtbank. Wanneer deze vaststaat, onderzoeken we de volgende stap: welke rechtbank is relatief bevoegd, oftewel: in welke plaats moet ik zijn? Wanneer er sprake is van een normale burgerlijke procedure geldt in beginsel de regel “wie eist, die reist”. Dit komt erop neer dat de rechtbank bevoegd is van de regio waar de gedaagde woont of is gevestigd. De eiser moet hier naartoe reizen.

De arrondissementen 

De rechtbanken zijn opgedeeld in 10 gebieden. Deze gebieden worden in de juridische sector arrondissementen genoemd. In iedere regio is 1 rechtbank gevestigd. Het arrondissement Rotterdam bijvoorbeeld, omvat onder andere Capelle aan den IJssel, Schiedam en natuurlijk Rotterdam zelf. In Nederland zijn er dus 10 rechtbanken: Rechtbank Zeeland West-Brabant, Rechtbank Rotterdam, Rechtbank Oost-Nederland, Rechtbank Oost-Brabant, Rechtbank Noord-Nederland, Rechtbank Noord-Holland, Rechtbank Midden-Nederland, Rechtbank Limburg, Rechtbank Den Haag en Rechtbank Amsterdam. 

Een voorbeeldsituatie: 

Je neef die in Rotterdam woont, moet jou nog geld betalen. Nadat je een aantal keren hebt aangegeven dat je het verschuldigde geldbedrag weer terug wilt hebben, weigert jouw neef te betalen. Je hebt nu de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. Dit moet je doen bij rechtbank Rotterdam, locatie te Rotterdam. Deze rechtbank is bevoegd.

Het reglement wat betreft verdeling van de zaken 

De bevoegde rechtbank in jouw regio kun je vinden op de website van de Rechtspraak. Echter, wanneer je op de hoogte bent van de bevoegdheid van de rechtbank, is het nog steeds niet duidelijk bij welk gebouw van de rechtbank je precies moet zijn. In de zaaksverdelingsreglementen is dit voor iedere rechtbank geregeld. Rechtbank Rotterdam kent 2 locaties waar de rechter zetel heeft: Dordrecht en natuurlijk Rotterdam. Afhankelijk van de woonplaats van de gedaagde, zal rechtbank Dordrecht of rechtbank Rotterdam bevoegd zijn. Welke plaatsen onder welke van deze twee rechtbanken vallen kun je vinden op de website Rechtspraak.nl. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het type zaak. De meest gebruikelijke zaken, dit zijn de kantonzaken, worden op beide locaties behandeld. Wanneer er sprake is van een specifiek of bijzonder ingewikkelde zaak kan het voorkomen dat deze maar op 1 van de locaties behandeld zal worden.

Als normaal persoon zonder juridische achtergrond is het bijzonder lastig om uit te vogelen welke rechtbank nou precies de rechtbank is waarbij je de procedure moet voeren. Daarom is het raadzaam om hierbij contact op te nemen met een jurist of een advocaat. Daarnaast hebben wij onze eigen tool waarmee je zelf kunt opzoeken welke rechtbank bevoegd is. 

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

welke rechtbank is bevoegd

Veel gelezen artikelen

Bel nu