Vrijstellingen van schenkbelasting
In Nederland zijn bepaalde goederen of activa vrijgesteld van schenkbelasting. Deze vrijstellingen zijn vastgelegd in de Successiewet 1956 en worden regelmatig aangepast. Hier zijn enkele belangrijke categorieën van vrijgestelde goederen of activa:
1. Jaarlijkse vrijstellingen
- Er zijn jaarlijkse vrijstellingen voor schenkingen aan kinderen en kleinkinderen. Deze bedragen worden elk jaar aangepast en zijn afhankelijk van de specifieke relatie tussen schenker en ontvanger.
- Er bestaat ook een algemene jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen aan anderen, niet zijnde kinderen of kleinkinderen.
2. Eenmalige verhoogde vrijstellingen
- Voor kinderen tussen 18 en 40 jaar is er een eenmalige verhoogde vrijstelling beschikbaar voor schenkingen. Deze kan verder verhoogd worden indien de schenking wordt gebruikt voor een studie of de aankoop van een huis.
3. Schenkingen voor specifieke doeleinden
- Schenkingen voor bepaalde doeleinden, zoals een studie of onderhoudsverplichtingen, kunnen onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld zijn van schenkbelasting.
4. Schenkingen aan goede doelen
- Schenkingen aan erkende algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) zijn vrijgesteld van schenkbelasting.
Het is belangrijk om te beseffen dat de exacte bedragen en voorwaarden voor vrijstellingen kunnen variëren en dat het verstandig is om juridisch advies in te winnen of de meest recente belastingregels te raadplegen voor gedetailleerde en actuele informatie.