Rechten van een partner na een scheiding
Bij een scheiding hebben beide partners bepaalde rechten en plichten. Deze kunnen variëren afhankelijk van of het gaat om een huwelijk of geregistreerd partnerschap, en of er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Hieronder worden enkele belangrijke juridische aspecten besproken die relevant kunnen zijn na een scheiding:
1. Verdeling van goederen
- Indien er sprake is van gemeenschap van goederen, dienen de gezamenlijke bezittingen en schulden in beginsel gelijk verdeeld te worden.
- Bij huwelijkse voorwaarden kan een specifieke verdeling van goederen zijn afgesproken.
2. Alimentatie
- Partneralimentatie: Na een scheiding kan een van de partners recht hebben op partneralimentatie, afhankelijk van de financiële situatie van beide partijen.
- Kinderalimentatie: Indien er kinderen zijn, moeten er afspraken worden gemaakt over kinderalimentatie, die bijdraagt aan de kosten van opvoeding en verzorging van de kinderen.
3. Ouderschapsplan
- Bij minderjarige kinderen is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen, waarin afspraken staan over de zorgverdeling en opvoeding van de kinderen.
4. Pensioenverdeling
- De opgebouwde pensioenrechten tijdens het huwelijk worden in principe gelijk verdeeld, tenzij anders is afgesproken in huwelijkse voorwaarden of een echtscheidingsconvenant.
5. Woning en hypotheek
- Er moeten afspraken worden gemaakt over de gezamenlijke woning, zoals wie er blijft wonen of dat de woning verkocht wordt.
- De hypotheekschuld moet eventueel worden overgenomen of worden afgehandeld.
Het is belangrijk om juridisch advies in te winnen om alle rechten en plichten in jouw specifieke situatie goed te begrijpen en vast te leggen. Een advocaat of mediator kan hierbij behulpzaam zijn.