Wat te doen als je deel van erfenis onder bewind is gesteld?

Wat te doen als je deel van erfenis onder bewind is gesteld?

Juridisch Advies bij Erfkwesties

Het lijkt erop dat je vraag meerdere juridische aspecten bevat die om aandacht vragen. Hieronder zal ik de verschillende punten in je situatie behandelen en advies geven over de mogelijke stappen die je kunt ondernemen.

1. Wettelijke Verdeling en Uitsluiting

Bij het overlijden van een ouder wordt de nalatenschap volgens de wet verdeeld, tenzij anders is bepaald in een testament. In jouw geval is de wettelijke verdeling uitgesloten, wat betekent dat er waarschijnlijk een testament is dat een andere verdeling voorschrijft. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de inhoud van dit testament.

2. Informatie van de Notaris

Volgens de wet is de notaris verplicht om erfgenamen te informeren over hun rechten en plichten. Als de notaris je geen uitleg heeft willen geven, kun je overwegen een klacht in te dienen bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Dit kan je helpen om de benodigde informatie alsnog te verkrijgen.

3. Verstoorde Relatie met de Moeder

Een verstoorde relatie met je moeder kan de situatie bemoeilijken, vooral als zij de executeur-testamentair is. Het kan nuttig zijn om een onafhankelijke derde partij, zoals een mediator, in te schakelen om de communicatie te verbeteren en informatie te verkrijgen.

4. Levenslang Bewind

Het feit dat jouw deel van de erfenis onder levenslang bewind is gesteld, betekent dat een bewindvoerder de zeggenschap heeft over je erfdeel. Je hebt het recht om informatie te ontvangen van de bewindvoerder over de stand van zaken en het beheer van je erfdeel. Bovendien kun je bij de kantonrechter een verzoek indienen om het bewind te laten toetsen of om een andere bewindvoerder aan te stellen als je vindt dat het bewind niet goed wordt uitgevoerd.

5. Juridische Stappen

  • Neem contact op met een erfrechtadvocaat die je kan helpen om je rechten te waarborgen en juridische stappen te ondernemen indien nodig.

  • Overweeg om een procedure te starten bij de rechtbank om inzage te krijgen in het testament en de nalatenschap.

  • Vraag de kantonrechter om een oordeel over het bewind en de bewindvoerder als je twijfels hebt over het beheer van je erfdeel.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk juridische bijstand te zoeken om ervoor te zorgen dat je rechten als erfgenaam worden beschermd en je de nodige informatie verkrijgt.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Veel gelezen artikelen

Bel nu