Wat te doen als aan het erfdeel van een legitimaris niet kan worden voldaan?
Wanneer het niet mogelijk is om aan het erfdeel van een legitimaris te voldoen, zijn er verschillende juridische stappen en overwegingen die in acht moeten worden genomen. In Nederland is het legitieme portie het gedeelte van de nalatenschap waar bepaalde erfgenamen, de zogenaamde legitimaris, recht op hebben. Dit zijn meestal de kinderen van de overledene. Het legitieme portie is een dwingend recht, wat betekent dat de overledene hier niet zomaar van kan afwijken in zijn of haar testament.
Mogelijke Oplossingen en Stappen
Onderhandelen met de Erven
De legitimaris kan proberen te onderhandelen met de overige erfgenamen om tot een overeenkomst te komen waarbij het legitieme portie alsnog wordt uitbetaald. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een betalingsregeling of door het toekennen van andere activa uit de nalatenschap.
Rechtsvordering Instellen
Als onderhandelingen niet slagen, heeft de legitimaris de mogelijkheid om een rechtsvordering in te stellen. Dit houdt in dat de legitimaris naar de rechtbank kan stappen om zijn of haar aanspraak op het legitieme portie juridisch af te dwingen.
Verhaalsmogelijkheden Onderzoeken
Het is belangrijk om te onderzoeken of er verhaalsmogelijkheden zijn op andere delen van de nalatenschap of op personen die bevoordeeld zijn door schenkingen van de erflater. Dit kan betekenen dat bepaalde giften moeten worden teruggedraaid om het legitieme portie te kunnen voldoen.
Bijstand van een Juridisch Expert
Gezien de complexiteit van erfrechtzaken is het raadzaam om juridische bijstand te zoeken. Een advocaat of notaris gespecialiseerd in erfrecht kan de legitimaris bijstaan in het verkrijgen van het legitieme portie.
Het is cruciaal dat legitimaris tijdig actie onderneemt, aangezien er wettelijke termijnen gelden voor het opeisen van het legitieme portie.