Wat kost mediation?

Wat kost mediation?

De kosten van een gemiddeld mediation traject kunnen nogal verschillen. Dit komt doordat de kosten voornamelijk bestaan uit de gevraagde vergoeding (het zogenoemde honorarium) van de mediator die ingeschakeld is. Een mediator kan uiteraard zijn eigen tarief bepalen, net zoals advocaten en andere juristen. Wanneer je een inventariserend gesprek met je mediator hebt, is het goed om naar het tarief en de overige kosten te vragen.

Mediators werken over het algemeen allemaal op basis van een uurtarief

Zoals hierboven al is gebleken is de vraag wat een mediator kost lastig te beantwoorden. Dit is namelijk afhankelijk van het gevraagde honorarium. Een gemiddelde mediator rekent zo rond de 160 euro per uur dat hij werkt. Het is daarnaast ook mogelijk dat er nog andere kosten om de hoek komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten. Ook kunnen spreekruimtes worden ingehuurd zodat beide partijen in een neutrale omgeving met elkaar van gedachte kunnen wisselen. De mediator kan ook de kosten voor de huur van een dergelijke ruimte in rekening brengen.

Nederlandse Mediation Instituut

Net als advocaten die aangesloten zijn bij de Nederlandse Orde van Advocaten, zo zijn er ook mediators die aangesloten kunnen zijn bij een brancheorganisatie. Dit is het Nederlandse Mediation Instituut (NMI). In tegenstelling tot advocaten, is een mediator niet verplicht om hier bij aangesloten te zijn. Wanneer een mediator dit wel is, gelden er vastgestelde maxima als het gaat om uurtarieven, ongeacht of er een gewenst resultaat is behaald met het traject.

Salaris betreft het gehele mediation traject

Daarnaast doe je er verstandig aan om in het achterhoofd te hebben dat het gevraagde honorarium van een mediator betrekking heeft op alle verrichte werkzaamheden van de mediator, dus niet alleen het ‘leiden’ van de gesprekken maar ook al het leeswerk qua documentatie, het houden van contact en dergelijke.

Werkgever betaalt vaak

In beginsel is het zo dat wanneer het mediatontraject over is, de kosten van de mediator door tweeën worden gedeeld en dat beide partijen hetzelfde bedrag betalen. Een mediator is immers niet een persoon die een ander vertegenwoordigd zoals een advocaat wel is, maar een neutrale derde. Wanneer echter een geschil op arbeidsrechtelijke gronden zich voordoet met je werkgever, komt het vaak voor dat de werkgever de kosten van mediaton op zich neemt. Voor de werkgever is het vaak voordeliger om mediation te betalen en er op die manier uit te komen dan een lange (gerechtelijke) strijd met je te voeren.

Kosten dekking

Wanneer je werkgever mediation een goede optie vindt dan doe je er ook verstandig aan om te vragen hoe de kosten gedekt gaan worden. Je kunt het beste op voorhand met jouw werkgever of wederpartij de verdeling hebben uitgedacht, dan dat er achteraf nog discussie komt over wie welk deel nou wel of niet wil betalen. Voorbereiding is dan ook het halve werk. Zoals hierboven reeds uiteengezet werkt een mediator op basis van uurloon. Het kan ook voorkomen dat er één vast bedrag is afgesproken. Het kan echter voorkomen dat de kosten van mediation hoog oplopen wanneer er een lange en moeizame discussie gevoerd moet worden.

Subsidie

Je kunt mogelijk in aanmerking komen voor een subsidie wanneer de kosten te hoog zijn voor je. Deze subsidie wordt bepaald op basis van je inkomen. Dit noemt men ook wel een toevoeging. Door deze toevoeging is het tarief van de totale mediation lager.

Veelgestelde vragen over de kosten van mediation

Wat kost mediation?

De prijzen van een mediator verschillen. Het kost vaak ongeveer €150 (exclusief BTW). Partijen spreken vaak af om de kosten te delen. Andere afspraken kunnen daarover gemaakt worden. De afspraken komen vervolgens in een mediationovereenkomst.

Is mediation aftrekbaar?

De kosten kunnen aftrekbaar zijn. Het moet dan gaan om kosten die zijn gericht op inning, behoud en verkrijging van partneralimentatie.

Wat is goedkoper, advocaat of mediator?

Scheiden met een advocaat is vaak duurder en kost over het algemeen meer tijd. De mediator handelt de zaak vaak sneller af en is daarmee vaak goedkoper.

Is mediation verzekerd?

Veel verzekeringsmaatschappijen dekken mediation. Gaat dan vaak om huwelijk of geregistreerd partnerschap wat eindigt.

Wij bieden mediation in jouw buurt

Mediation uit eigen regio: Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht, Apeldoorn en Almelo. Waar je ook woont, bij ons vind je een mediation specialist bij jou in de buurt.

Meer weten over vormen van mediation?

Leer meer over bijvoorbeeld:

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

wat kost mediation

Veel gelezen artikelen

Bel nu