Op de werkvloer zijn allerlei conflicten te bedenken waarbij arbeidsrecht een rol speelt. Vermoedt u bijvoorbeeld dat er bij een van uw medewerkers sprake is van langdurig onterecht ziekteverzuim? Of gaat een oud-medewerker aan de slag bij de concurrent, waarmee hij of zij uw concurrentiebeding schendt? Dit zijn vaak situaties die u niet zelf kunt oplossen. In deze gevallen doet u er goed aan om een bedrijfsrechercheur met arbeidsrecht als specialisatie in te schakelen. Dit kan een bedrijfsrechercheur voor u betekenen.
Hoe herkent u onterecht ziekteverzuim?
Een van uw medewerkers heeft zich langdurig ziek gemeld. Als werkgever vindt u dat natuurlijk niet fijn, maar ziek is nu eenmaal ziek. Toch voelt het niet helemaal goed. Twijfelt u over het verzuim van uw medewerker? Dit zijn signalen waaraan u onterecht ziekteverzuim kunt herkennen:
- U heeft het gevoel dat de werknemer het herstel frustreert of aan het verlengen is
- Er gaan geruchten in uw bedrijf rond dat de medewerker niet zo ziek is als hij of zij zich voordoet
- Er komen steeds nieuwe klachten bij
- Uw werknemer gaat het contact met u, de werkgever, uit de weg
- U krijgt een duidelijk signaal dat de medewerker activiteiten onderneemt die niet passen bij het ziektebeeld
- Op social media lijkt de werknemer allesbehalve ziek
Herkent u deze punten? Dan is het verstandig om een bedrijfsrechercheteam dat gespecialiseerd is in het arbeidsrecht in te huren.
Zo gaat arbeidsrechtelijke bedrijfsrecherche in zijn werk
Heeft u een bedrijfsrechercheur ingeschakeld? Dan gaat het onderzoek van start. Dit gebeurt in samenwerking met gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten. De rechercheur gaat binnen de kaders van de wet na of er daadwerkelijk sprake is van onterecht ziekteverzuim. Het resultaat daarvan is een inhoudelijk goed en juridisch onderbouwd onderzoeksrapport. Dat rapport is heel waardevol als u verdere juridische stappen gaat zetten. U heeft er namelijk sterk bewijs mee.
Arbeidsrechtelijke bedrijfsrecherche bij schending concurrentiebeding
Een ander arbeidsconflict kan ontstaan door schending van het concurrentiebeding. U heeft in uw arbeidscontracten een concurrentiebeding, dat aangeeft dat medewerkers niet zomaar bij een concurrent aan de slag mogen. Het gaat hierbij voornamelijk om de bescherming van gevoelige informatie en de voorkoming dat de kennis en ervaring van een ex-werknemer in het voordeel van de concurrent werken. Heeft u toch een oud-medewerker die bij de concurrent aan het werk is gegaan? In dat geval is het verstandig om een arbeidsrechtelijk bedrijfsrechercheteam in te schakelen.
Plaats nu jouw zaak op Lawspot.nl
Herken jij deze situatie, heb je een bedrijfsrechercheur nodig en/of kun jij wel een arbeidsrecht advocaat gebruiken? De juiste advocaat vind je op Lawspot.nl! Wij zorgen ervoor dat je binnen enkele klikken een advocaat hebt gevonden die bij jou en jouw budget past.
Zo verloopt het onderzoek naar een schending van het concurrentiebeding
Onderzoeken naar schendingen van het concurrentiebeding verlopen steeds anders. De ene keer is een schending gemakkelijk te bewijzen, de andere keer een stuk lastiger. De bedrijfsrechercheur start altijd met een informatief vooronderzoek. Daarin maakt hij of zij een profiel op van de onderzochte persoon. Daarna begint het tactische recherche-onderzoek. De bedrijfsrechercheur interviewt dan getuigen en betrokkenen. Het kan ook voorkomen dat personen worden geobserveerd om een nog duidelijker beeld van de situatie te krijgen.
Al het bewijsmateriaal wordt verzameld in een uitgebreid onderzoeksdossier, dat onder andere bestaat uit teksten, foto’s en video’s. Met het dossier staat u sterk als u een rechter wilt overtuigen van een schending van het concurrentiebeding.
De waarheid achterhalen kan niet zonder advocaat
Als de waarheid eenmaal is achterhaald en het onderzoek afgerond is in de vorm van een onderzoeksdossier of -rapport, dan bent u er nog niet. U heeft namelijk niet alleen een bedrijfsrechercheur, maar ook een gespecialiseerde advocaat nodig. Het aantonen van zowel onterecht ziekteverzuim als de schending van een concurrentiebeding is een strak samenspel van het bewijzen door de recherche enerzijds, en het eisen van de advocaat anderzijds.
Heeft u sterke vermoedens dat er bij een van uw werknemers sprake is van onterecht ziekteverzuim? Of schendt een oud-medewerker uw concurrentiebeding? Naast het inhuren van een arbeidsrechtelijk bedrijfsrechercheteam, is het ook van groot belang dat u een arbeidsrecht advocaat inschakelt. Heeft u vragen over deze onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op.