Wat is smaad?

Wat is smaad?

Je hebt het woord smaad waarschijnlijk een aantal keer voorbij horen komen. Dit woord hoor je meestal gecombineerd met het woord laster. Toch is het voor veel mensen niet helemaal duidelijk wat het nou precies betekent en op welke wijze verschilt smaad van een smaadschrift. Ook vragen veel mensen zich af wat een advocaat kan doen tegen smaad.

De aantasting van de goede naam en eer

Het woord smaad kun je terugvinden in het Nederlandse Wetboek van Strafrecht. Wanneer iemand iets zegt en hiermee de naam of reputatie van een ander wil beschadigen, kan er sprake van zijn. Wanneer je iemand publiekelijk en opzettelijk probeert zwart te maken, terwijl hiervoor geen noodzaak is, dan kan dit strafbaar zijn. Wanneer de rechter van mening is dat iemand zich schuldig gemaakt heeft aan smaad, dan kan dit resulteren in een maximale gevangenisstraf van zes maanden of een boete van de derde categorie, die kan oplopen tot 9.000 euro. Normaliter zal deze boete dergelijke hoogtes niet bereiken.

Als een onrechtmatige daad

Wanneer iemand schuldig is aan smaad, kan deze zowel via de strafrechtelijke route als de civielrechtelijke route berecht worden. Het is niet alleen een strafbaar feit volgens het Wetboek van Strafrecht, maar ook een onrechtmatige daad uit het Burgerlijk Wetboek. Wanneer er een onrechtmatige uitlating geweest is, kan men eisen dat deze uitlating gerectificeerd is.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

wat is smaad

Veel gelezen artikelen

Bel nu