Wat is pandrecht?

Wat is pandrecht?

Pandrecht is een beperkt recht. Het kan op alle goederen, behalve registergoederen, worden gevestigd. Meestal wordt het gevestigd op roerende zaken of vorderingen. Een schuldeiser die een pandrecht heeft gevestigd, heeft op de aan het pandrecht onderworpen goederen voorrang op alle andere schuldeisers om de vordering tot het voldoen van de geldsom te verhalen.

Vestigen door middel van toonder- of orderpapier

De manier waarop het recht gevestigd wordt verschilt. Het kan door toonder- of orderpapier in de macht van de pandhouder of van een derde te brengen. Met betrekking tot de derde moet er wel overeenstemming tussen de beide partijen zijn. Deze vorm is vereist indien het gaat om pandrecht op een recht aan toonder of order, een roerende zaak, of het vruchtgebruik van een van deze zaken of rechten.

Vestigen door middel van endossement

Bij het vestigen van een pandrecht op een recht aan order of het vruchtgebruik van een recht aan order is ook endossement vereist. Bij het vestigen van pandrecht op andere goederen, wordt dit gevestigd op dezelfde wijze die geldt voor het leveren van goed dat wordt verpand.

Hulp nodig van een advocaat bij het goederenrecht? Schakel een goederenrecht advocaat in voor snelle juridische hulp!

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Pandrecht

Veel gelezen artikelen

Bel nu