Wat gebeurt er met belastingschuld na overlijden?

Wat gebeurt er met belastingschuld na overlijden?

Belastingsschuld na overlijden

Wanneer iemand overlijdt, gaan hun bezittingen en schulden over naar hun nalatenschap. Dit omvat ook eventuele openstaande belastingschulden. Het afhandelen van deze schulden is een belangrijk aspect van de afwikkeling van de nalatenschap.

Afhandeling van belastingschuld na overlijden

  • Verantwoordelijkheid van de executeur: De executeur testamentair of vereffenaar van de nalatenschap is verantwoordelijk voor het afhandelen van alle schulden van de overledene, inclusief belastingschulden. Dit houdt in dat ze moeten zorgen voor de betaling van openstaande belastingen uit de nalatenschap voordat er uitkeringen aan de erfgenamen plaatsvinden.
  • Prioriteit van schulden: Belastingschulden hebben vaak prioriteit boven andere schulden. Dit betekent dat ze eerst moeten worden betaald voordat andere schuldeisers en erfgenamen hun deel van de nalatenschap ontvangen.
  • Erfgenamen en belastingschuld: Erfgenamen zijn in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor de belastingschulden van de overledene, tenzij zij de erfenis accepteren “onder het voorrecht van boedelbeschrijving”. Dit houdt in dat ze de erfenis accepteren met een inventaris van de bezittingen en schulden, waarbij ze niet meer schulden hoeven te betalen dan de waarde van de geërfde bezittingen.
  • Belastingaangifte na overlijden

  • Laatste aangifte: De executeur moet doorgaans ook zorgen voor het indienen van de laatste inkomstenbelastingaangifte van de overledene. Dit omvat het rapporteren van inkomsten tot de datum van overlijden.
  • Nalatenschapsbelasting: Afhankelijk van de jurisdictie en de waarde van de nalatenschap, kan er ook sprake zijn van erfbelasting of successierechten die betaald moeten worden.
  • Het is raadzaam om in dergelijke situaties juridisch advies in te winnen om zeker te zijn van een correcte afhandeling van de nalatenschap en de bijbehorende fiscale verplichtingen.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu