Wanprestatie: het niet-nakomen van een overeenkomstVragen? Bel ons: 085 5000 202

Wat houdt wanprestatie in?

Wanprestatie ontstaat wanneer een verbintenis niet wordt nagekomen, gedeeltelijk niet wordt nagekomen of niet correct wordt nagekomen en dit toerekenbaar is aan de schuldenaar. Een verbintenis is een rechtsverhouding waarbij de ene partij een prestatie verschuldigd is aan de andere partij.

Oplossingen

Bij wanprestatie kunnen er verschillende vorderingen worden ingesteld:

  • Nakoming (met schadevergoeding): De overeenkomst moet alsnog worden nagekomen, eventueel met schadevergoeding.
  • Vervangende schadevergoeding: In plaats van nakoming wordt een schadevergoeding geëist. Indien de nakoming niet blijvend onmogelijk is, moet de schuldenaar eerst in verzuim zijn. Zie hieronder wanneer de schuldenaar in verzuim is.
  • Opschorting van de verplichtingen: Schuldeiser stelt zijn eigen verplichtingen uit, totdat de schuldenaar wel zijn verplichtingen nakomt. Dit kan echter niet indien de schuldeiser eigen schuld heeft aan het niet-nakomen van de schuldenaar.
  • Ontbinding van de overeenkomst: De huidige overeenkomst houdt op te bestaan. Daarvoor in de plaats ontstaat een overeenkomst tot ongedaanmaking. Hierbij moeten de verplichtingen die al zijn nagekomen ongedaan worden gemaakt en er kan eventueel nog een schadevergoeding worden gevorderd. Indien de nakoming niet blijvend onmogelijk is, moet de schuldenaar eerst in verzuim worden gesteld, voordat ontbinding kan worden gevorderd.

Verzuim

Voor het ontstaan van verzuim is ingebrekestelling nodig. Dit is een schriftelijke aanmaning van de schuldeiser naar de schuldenaar waarin een termijn wordt gegeven om de overeenkomst alsnog na te komen. Als dit niet binnen deze termijn gebeurt, treedt het verzuim in.

Als de tegenpartij niet meewerkt aan de maatregel of iemand anders jou dagvaardt wegens wanprestatie is de beste oplossing het inschakelen van een advocaat. Deze kan bekijken wat voor jou de mogelijkheden zijn en welke stappen er moeten worden genomen.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn.
Je zult dit zien in de prijsindicaties. Deze zul je ontvangen van onze aangesloten advocaten. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de rechtshulp kosten. Voor meer vragen hierover kan je altijd bij ons terecht.


Direct op zoek naar een advocaat die jou helpt bij het vorderen van schadevergoeding, ontbinding of opschorting bij wanprestatie?

Plaats gratis jouw zaak!

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

Step 1 white

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

Step 2 white

2. Advocaat pitcht

Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.

Step 3 white

3. Jij hebt de controle

Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.


Wanprestatie advocaat vinden via Lawspot.nl

Het onafhankelijke platform Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat voor jouw specifieke zaak. Dit gaat op een makkelijke en snelle manier. De advocaten die aangesloten zijn bij ons platform zijn uiteraard allemaal gecertificeerd en zullen vertrouwelijk omgaan met jouw gegevens. Bovendien is het gebruik van Lawspot.nl gratis en vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste kan helpen.


badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis wanprestatie advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare wanprestatie advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!     Meer weten?