Wanneer wordt vordering opeisbaar bij schuldeisersverzuim?

Wanneer wordt vordering opeisbaar bij schuldeisersverzuim?

Opeisbaarheid van je vordering bij schuldeisersverzuim door onterechte opschorting

Basis voor Opeisbaarheid

In het geval van schuldeisersverzuim door onterechte opschorting, wordt je vordering opeisbaar op grond van de volgende juridische principes:

  • Schuldeisersverzuim: Dit vindt plaats wanneer de schuldeiser niet meewerkt aan de nakoming van de verbintenis, bijvoorbeeld door onterecht de betaling of ontvangst van een prestatie op te schorten.
  • Artikel 6:58 BW: Volgens dit artikel is de schuldenaar van zijn verbintenis bevrijd en kan hij schadevergoeding vorderen als de schuldeiser in verzuim is.
  • Artikel 6:74 BW: Dit artikel stelt dat de schuldeiser aansprakelijk kan worden gehouden voor schade die ontstaat door zijn verzuim.
  • Redelijkheid en Billijkheid: De beginselen van redelijkheid en billijkheid kunnen ook een rol spelen bij het vaststellen van de opeisbaarheid van de vordering.
  • Rekening Houden met een Gebrek in het Geleverde Goed

    Bij het bepalen van de hoogte van de vordering dient rekening te worden gehouden met een eventueel gebrek in het geleverde goed. Dit kan de volgende juridische implicaties hebben:

  • Non-conformiteit (Artikel 7:17 BW): Indien het geleverde goed niet voldoet aan de overeenkomst, kan de schuldeiser recht hebben op herstel, vervanging, of zelfs ontbinding van de overeenkomst en schadevergoeding.
  • Reductie van de Vordering: De hoogte van de vordering kan worden verminderd met het bedrag dat nodig is om het gebrek te herstellen of met de waardevermindering van het geleverde goed.
  • Verrekening (Artikel 6:127 BW): De schuldeiser kan mogelijk een tegenvordering hebben vanwege het gebrek, die verrekend kan worden met jouw vordering.
  • Het is belangrijk om deze juridische aspecten zorgvuldig te overwegen en eventueel juridisch advies in te winnen om de specifieke details van je situatie correct te beoordelen.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu