Wanneer vervalt kinderalimentatie?

Wanneer vervalt kinderalimentatie?

Indien één van ons een andere partner krijgt, verandert dan iets? En wanneer vervalt de kinderalimentatie?

Wanneer de andere, nieuwe ouder stiefouder wordt of ouderlijk gezag krijgt, dan kan de kinderalimentatie veranderen. Aan de verzorging van de kinderen moet de nieuwe partner meebetalen, waardoor de kinderalimentatie hoger of lager kan uitvallen. Maar wanneer vervalt kinderalimentatie precies?

Ik krijg kinderalimentatie

Nieuwe partner huwelijk of geregistreerd partnerschap

Indien u in het huwelijk treedt met uw nieuwe partner of u een geregistreerd partnerschap aangaat, wordt de nieuwe partner een stiefouder, waardoor hij of zij onderhoudsplichtig wordt. Voor het levensonderhoud van de kinderen in het betreffende gezin, die gedurende het merendeel van de tijd bij hen woonachtig zijn, wordt de stiefouder verantwoordelijk op financieel gebied. De nieuwe partner blijft stiefouder zolang het huwelijk of het geregistreerd partnerschap in stand blijft.

Nieuwe partner samenwonen

Uw nieuwe partner kan ook onderhoudsplichtig zijn wanneer jullie samenwonen. Wanneer de nieuwe partner ouderlijk gezag krijgt is hij of zij in ieder geval onderhoudsplichtig. Heeft uw nieuwe partner een inkomen en is hij of zij stiefouder of hebben jullie samen ouderlijk gezag over uw kinderen? In deze situatie kan uw kinderalimentatie veranderen. Het kan zo zijn dat uw ex-partner minder alimentatie hoeft te betalen. Voor het bespreken van uw situatie is het aan te raden om een jurist in te schakelen die specialist in scheiding en alimentatie.

Wanneer vervalt kinderalimentatie? Bij grote veranderingen?

Let op: alleen bij grote veranderingen op financieel gebied kan de kinderalimentatie aangepast worden. De wijziging van de alimentatie is afhankelijk van de situatie waarin u verkeert, maar wijziging vindt niet snel plaats.

De ex-partner heeft een andere partner

Voor de verzorging van uw kinderen is de nieuwe partner van uw ex-partner niet financieel verantwoordelijk, ook niet wanneer zij in het huwelijk treden. Uw kinderen behoren namelijk niet tot het gezin van hen en derhalve heeft deze nieuwe partner geen plicht tot onderhoud.

Bij het berekenen van de kinderalimentatie die u moet ontvangen telt van de nieuwe partner het inkomen niet mee, waardoor de kinderalimentatie niet zal veranderen.

Ik betaal kinderalimentatie

Ik heb een nieuwe partner

Voor het levensonderhoud van uw kinderen is uw nieuwe partner niet financieel verantwoordelijk, ook niet wanneer jullie in het huwelijk treden. Wanneer de kinderen meestal niet bij u wonen, horen ze niet bij uw gezin, waardoor de nieuwe partner geen onderhoudsplicht heeft. In de berekening van de kinderalimentatie die u moet ontvangen, telt van de nieuwe partner het inkomen niet mee, waardoor de kinderalimentatie niet zal veranderen.

Ex-partner huwelijk of geregistreerd partnerschap

Heeft uw ex-partner een nieuwe partner en zijn zij in het huwelijk getreden of zijn zij een geregistreerd partnerschap aangegaan, dan zal deze nieuwe partner stiefouder worden. Hierdoor is diegene onderhoudsplichtig is voor uw kinderen. Deze nieuwe partner is hierdoor voor de kinderen in het gezin van uw ex-partner en zijn nieuwe partner, de kinderen welke daar het meest wonen, financieel verantwoordelijk.

Stiefouder

De nieuwe partner blijft stiefouder voor zover het betreffende huwelijk of het geregistreerd partnerschap in stand blijft. In deze situatie wordt van deze nieuwe partner het inkomen wel meegerekend wordt bij het berekenen van de kinderalimentatie.

Gezag ontvangen

Heeft de nieuwe partner van uw ex-partner gezag ontvangen over uw kinderen? In dat geval wordt de nieuwe partner onderhoudsplichtig, waardoor het zou kunnen dat u minder kinderalimentatie hoeft te betalen. Dit komt doordat het inkomen wel meegerekend wordt bij het berekenen van de kinderalimentatie.

Bij grote veranderingen

Let op: alleen bij grote veranderingen op financieel gebied kan de kinderalimentatie aangepast worden. De wijziging van de alimentatie is afhankelijk van uw geval, maar wijziging of het vervallen van kinderalimentatie vindt niet snel plaats.

Meer weten over alimentatie?

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

wanneer vervalt kinderalimentatie

Veel gelezen artikelen

Bel nu