Wanneer verjaart een ontnemingsmaatregel volgens de wet?

Wanneer verjaart een ontnemingsmaatregel volgens de wet?

Verjaring van een Ontnemingsmaatregel

Goedemiddag, als juridische expert kan ik u informeren over de verjaring van een ontnemingsmaatregel. In Nederland wordt een ontnemingsmaatregel opgelegd om wederrechtelijk verkregen voordeel af te nemen, meestal in het kader van strafrechtelijke procedures.

Verjaringstermijn

  • De verjaringstermijn voor de tenuitvoerlegging van een ontnemingsmaatregel is in principe gelijk aan de verjaringstermijn van de straf die is opgelegd in de onderliggende strafzaak. Dit betekent dat de termijn kan variëren afhankelijk van het soort delict en de daarbij behorende straf.
  • Volgens artikel 76 van het Wetboek van Strafrecht bedraagt de verjaringstermijn voor straffen en maatregelen in het algemeen 20 jaar voor misdrijven waarop een gevangenisstraf van meer dan twaalf jaar is gesteld. Voor andere misdrijven zijn kortere verjaringstermijnen van toepassing, variërend van 12 tot 6 jaar, afhankelijk van de maximale gevangenisstraf die op het delict is gesteld.
  • Start van de Verjaringstermijn

    De verjaringstermijn begint te lopen op het moment dat de rechterlijke uitspraak waarbij de ontnemingsmaatregel is opgelegd onherroepelijk is geworden. Dit betekent dat er geen hoger beroep of cassatie meer mogelijk is tegen de uitspraak.

    Het is belangrijk om te weten dat specifieke omstandigheden en wetswijzigingen invloed kunnen hebben op de verjaringstermijn. Het is daarom aan te raden om in concrete gevallen juridisch advies in te winnen.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu