Wanneer mag een werkgever stoppen met spoor 1 tijdens wachttijd en wat zijn de gevolgen voor herstel?

Wanneer mag een werkgever stoppen met spoor 1 tijdens wachttijd en wat zijn de gevolgen voor herstel?

Wanneer mag een werkgever stoppen met spoor 1 tijdens wachttijd?

In het Nederlandse arbeidsrecht is spoor 1 onderdeel van de procedure voor re-integratie van werknemers die langdurig ziek zijn. Dit spoor omvat de eerste twee jaar van ziekte waarin de werkgever verplicht is om de werknemer te begeleiden naar herstel en terugkeer naar werk. Het stoppen met spoor 1 tijdens de wachttijd kan onder specifieke omstandigheden plaatsvinden.

Voorwaarden voor stoppen met spoor 1

Een werkgever mag stoppen met spoor 1 als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • De werknemer is niet in staat om het eigen werk te hervatten en er zijn geen reële mogelijkheden voor herplaatsing binnen het bedrijf.
  • Er is een duidelijk medisch advies dat het herstel van de werknemer niet binnen een redelijke termijn te verwachten is.
  • De werknemer heeft onvoldoende medewerking verleend aan de re-integratie-inspanningen van de werkgever.
  • Gevolgen voor herstel

    Wanneer een werkgever besluit om te stoppen met spoor 1, kunnen de gevolgen voor het herstel van de werknemer aanzienlijk zijn:

  • De werknemer kan zijn recht op een uitkering verliezen of verminderd krijgen, afhankelijk van de afspraken en de voortgang van de re-integratie.
  • Er kan een nieuwe procedure voor het tweede spoor (herplaatsing in een andere functie) opgestart worden, maar dit is afhankelijk van de situatie en de mogelijkheden binnen de organisatie.
  • Een gebrek aan adequate re-integratie kan leiden tot juridische geschillen, waarbij de werknemer mogelijk aanspraak maakt op schadevergoeding of herstel van zijn positie.
  • Het is raadzaam om in dergelijke situaties juridisch advies in te winnen, omdat de nuances in het individuele geval van groot belang zijn. Voor meer informatie of specifieke vragen kunt u het contactformulier op onze website invullen.

    Direct juridische hulp?

    Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

    Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

    Deel dit artikel:

    Veel gelezen artikelen

    Bel nu