Een verhuurder kan bij het aangaan van een huurovereenkomst van de huurders een bedrag verlangen. Dit met als doel om als waarborg te dienen in geval van een ondeugdelijke nakoming van de huurovereenkomst. Bijvoorbeeld voor situaties wanneer men schade aanricht of de huur niet betaalt. Men noemt dit een waarborgsom
Beëindiging huurovereenkomst
De verhuurder is verplicht deze waarborgsom terug te betalen bij de beëindiging van de huurovereenkomst. Dit hoeft niet wanneer deze wordt verrekend met het bedrag aan schade van het gehuurde.
Rente over waarborgsom
De verhuurder hoeft geen rente te betalen over de waarborgsom. Het staat een verhuurder vrij een bedrag te kiezen. Er is dan ook geen maximum.
Waarborgsom in de praktijk
Wat het vaakst voorkomt bij een woonruimte is een bedrag dat gelijk is aan één maand kale huur.
Bij bedrijfsruimtes is dit vaak driemaal de kale huur. Het is bij bedrijfsruimtes ook gangbaar om een bankgarantie te geven ter vervanging van een waarborgsom. Hierbij verschaft de bank een garantie om een bedrag uit te keren als de wederpartij niet nakomt.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.