De Blauwe Kaart
De (Europese) Blauwe Kaart is een gecombineerde verblijfs- en werkvergunning voor werknemers afkomstig uit landen buiten de Europese unie (derdelanders). De vergunning is geldig voor de duur van het contract dat minimaal één jaar en maximaal vier jaar geldt. Onbeperkte verlenging van de vergunning is wel mogelijk. De houder van een Blauwe Kaart mag alleen voor de werkgever werken waarbij de Blauwe Kaart is aangevraagd.
Voorwaarden
De drie belangrijkste voorwaarden voor het verkrijgen van een Blauwe Kaart zijn:
- Het arbeidscontract duurt één jaar of langer;
- De werknemer heeft ten minste een 3-jarige bacheloropleiding afgerond in het hoger onderwijs. Een buitenlands diploma moet daarbij gewaardeerd worden door het EP-Nuffic, een koepelorganisatie voor internationalisering van het hoger onderwijs;
- De werknemer verdient per maand ten minste de loondrempel van de Blauwe Kaart, exclusief 8% vakantiegeld.
Op de website van de IND zijn alle overige voorwaarden te vinden. Ook kun je daar een verzoek indienen. Wees op tijd met het indienen van het verzoek; de beoordeling kan enkele maanden duren.
Gezinsleden van de Blauwe Kaarthouder
Gezinsleden (echtgenoten, geregistreerd partners en minderjarige kinderen) krijgen een verblijfsvergunning waarmee zij bij de Blauwe Kaarthouder kunnen wonen. Zij hebben vrije toegang tot de arbeidsmarkt, in tegenstelling tot de Blauwe Kaarthouder.
Verschillen met de kennismigrantenregeling
De grootste verschillen tussen de Blauwe Kaart en de verblijfsvergunning voor kennismigranten zijn de volgende:
- De salarisdrempel voor een Blauwe Kaart is hoger dan die van een kennismigrantenvergunning;
- Voor een Blauwe Kaart gelden eisen met betrekking tot diploma’s, in tegenstelling tot de kennismigrantenvergunning;
- De werkgever die betrokken is bij het aanvragen van een Blauwe Kaart hoeft niet bij de IND als referent erkend te zijn, in tegenstelling tot de kennismigrantenregeling.
Het aanvragen van een (Europese) Blauwe Kaart is een complexe procedure. Fouten zijn snel gemaakt en kunnen grote gevolgen hebben. U doet er daarom verstandig aan een advocaat in de arm te nemen, zodat u er zeker van bent dat alles goed zal verlopen.
Niet gevonden waar je naar op zoek bent?
Probeer eens:
Een advocaat hoeft niet altijd duur te zijn!
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je van verschillende advocaten toegestuurd krijgt. Ook kun je in aanmerking komen voor een overheidsvergoeding die voorziet in de kosten gemaakt voor rechtshulp. Voor vragen hierover kun je natuurlijk bij ons terecht.
Meteen een advocaat vinden?
(287 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)