Voorbeelden van dwingend en regelend recht in het notariaat

Voorbeelden van dwingend en regelend recht in het notariaat

Voorbeelden van dwingend en regelend recht in het notariaat

In het Nederlandse notariaat speelt het onderscheid tussen dwingend recht en regelend recht een belangrijke rol. Dit onderscheid heeft invloed op de wijze waarop notariële akten worden opgesteld en de rechten en plichten van partijen. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven van beide soorten recht.

Dwingend recht

Dwingend recht zijn rechtsregels waarvan niet kan worden afgeweken door partijen. Dit betekent dat zelfs als partijen iets anders overeenkomen, de dwingende regels altijd voorrang hebben. Voorbeelden van dwingend recht in het notariaat zijn:

  • Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek (BW): Dit boek bevat regels met betrekking tot erfrecht, die niet kunnen worden uitgesloten door testamentaire bepalingen die in strijd zijn met de wet.
  • De regels omtrent de levering van onroerend goed: Volgens artikel 3:89 BW is een levering van onroerend goed pas geldig als deze plaatsvindt door middel van een notariële akte en inschrijving in het kadaster.
  • De regels rond huwelijkse voorwaarden: Huwelijkse voorwaarden moeten worden opgesteld in een notariële akte en zijn dwingend voor de betrokken partijen, ongeacht hun onderlinge afspraken.

Regelend recht

Regelend recht is recht dat partijen de vrijheid geeft om hiervan af te wijken. Dit betekent dat partijen in hun overeenkomst andere bepalingen kunnen opnemen dan die in de wet staan. Voorbeelden van regelend recht in het notariaat zijn:

  • Verhuur en huurrecht: De regels omtrent huurcontracten zijn vaak van regelend recht, waardoor partijen meer vrijheid hebben om de voorwaarden van de huur zelf te bepalen.
  • Samenwerkingsovereenkomsten: In overeenkomsten tussen bijvoorbeeld vennootschappen kunnen partijen zelf de voorwaarden bepalen, zolang deze binnen de grenzen van de wet blijven.
  • Erfrecht bij testamenten: Bij het opstellen van een testament kunnen testateurs vaak afwijken van de wettelijke erfopvolging, zolang zij dit maar duidelijk vastleggen in de notariële akte.

Het is van belang om bij het opstellen van notariële akten goed te letten op deze onderscheiden, aangezien dit invloed heeft op de rechtsgeldigheid en de gevolgen van de akten. Indien u twijfelt of vragen heeft over de toepassing van dwingend of regelend recht in specifieke situaties, kunt u overwegen om juridisch advies in te winnen. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier op onze website.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Veel gelezen artikelen

Bel nu