VOG betekenis

VOG betekenis

Wanneer je aan een nieuwe baan begint bestaat de mogelijkheid dat jouw werkgever een Verklaring Omtrent het Gedrag, ook wel bekend als VOG, van je vraagt. In deze blog leggen wij jou uit wat de betekenis is van een VOG.

Wat is een VOG?

In de volksmond wordt dit ook wel het bewijs van goed gedrag genoemd. Door middel van de VOG kan jouw werknemer zien dat je in het verleden geen gedragingen heeft verricht die zouden leiden tot bezwaren tegen de vervulling van jouw nieuwe functie.

Is mijn werkgever verplicht een VOG aan te vragen?

Wanneer je een functie gaat bekleden waarbij je met vertrouwelijke gegevens moet werken of je bent betrokken bij transacties met hoge bedragen, bestaat er een grote kans dat een werkgever een VOG van u vraagt. Jouw werkgever is meestal niet verplicht tot het vragen van een VOG. Hij mag dus zelf bepalen of hij het voor de functie relevant vindt om een VOG te vragen.

VOG-functies

Met name bij functies waarbij omgegaan wordt met vertrouwelijke informatie, mensen die zwakker zijn, goederen of een grote hoeveelheid geld zal een werkgever kunnen vragen om een VOG. Om een functie als advocaat, onderwijzer of taxichauffeur uit te oefenen is een VOG wettelijk verplicht gesteld. Als je zulke functies wilt bekleden is een VOG dus wel verplicht.

Mag ik een strafblad hebben?

Indien je nog nooit strafbare feiten gepleegd heeft in het verleden, is de kans groot dat je recht hebt op een VOG. Mocht je wel strafbare feiten gepleegd hebben of in aanraking gekomen zijn met justitie is het alsnog mogelijk om een VOG te krijgen. De screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid, Justis, zal controleren of deze strafbare feiten enige relatie hebben met jouw toekomstige functie.

Voorbeeldsituatie

Klaas is veroordeeld voor belastingfraude. Mocht Klaas een VOG willen aanvragen voor een functie als accountant, bestaat er een aanzienlijke kans dat hij hiervoor geen VOG zal krijgen. Wanneer Klaas gaat solliciteren als geschiedenis docent, dan zal hij waarschijnlijk wel een VOG krijgen.

Hoe vraag ik een VOG aan?

Je kunt een VOG aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Het is ook mogelijk om de aanvraag online in te dienen.

VOG aanvragen bij de gemeente

Door middel van een formulier kunt je bij de gemeente waarin je ingeschreven bent een VOG aanvragen. Nadat je de aanvraag hebt ingediend stuurt de gemeente deze door naar Justis. Justis zal vervolgens in naam van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie beslissen of je in aanmerking komt voor een VOG.

Wanneer krijg ik bericht?

Indien je nog nooit in aanraking bent geweest met justitie krijg je vaak binnen 4 weken bericht. Het ontvangen van de uitslag kan 8 weken duren wanneer je wel in het verleden in aanraking bent gekomen met justitie. Normaal gesproken gaat het veel sneller en krijg je vaak binnen twee weken al een reactie.

VOG online aanvragen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een VOG online aan te vragen. Dit is echter pas mogelijk wanneer jouw nieuwe werkgever de aanvraag online indient. Dit is slechts mogelijk wanneer de betreffende organisatie aangesloten is bij eHerkenning. Dit is een systeem waarmee bedrijven zich digitaal kunnen identificeren wanneer zij zaken willen gaan doen met de overheid.

Juridische hulp?  

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202 

Neem contact op 

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

VOG betekenis

Veel gelezen artikelen

Bel nu