Deskundige advocaat verbintenissenrecht nodig?
Afspraken moet je nakomen. Dat is heel gebruikelijk. Een verbintenis is eigenlijk ook een afspraak. Toch komt men verbintenissen niet altijd na. Dit kan voor grote problemen en enorm veel schade zorgen. Daarom is het verstandig om een advocaat in te schakelen wanneer een wederpartij zijn deel van een verbintenis niet nakomt. Wij hebben advocaten voor je die gespecialiseerd zijn in het verbintenissenrecht. Zij helpen je graag. Heb jij een verbintenissenrecht advocaat nodig? In dit blog lees je meer over wat onze advocaten voor jou kunnen betekenen.
Wat is het verbintenissenrecht?
Het verbintenissenrecht wordt vaak ook wel het contractenrecht genoemd. Dit is echter niet helemaal juist. Een contract of overeenkomst zorgt wel voor een verbintenis. Echter, een verbintenis kan ook ontstaan zonder een contract. Bijvoorbeeld bij een onverschuldigde betaling, zaakwaarneming of een onrechtmatige daad. Een verbintenis is namelijk een verplichting. Deze verplichting kan een afspraak zijn die je bent overeengekomen in een contract. Echter, het kan ook de verplichting zijn om schadevergoeding te betalen na het plegen van een onrechtmatige daad. Een verbintenissenrecht advocaat houdt zich voornamelijk bezig met het bewerkstelligen dat wederpartijen hun verplichtingen nakomen.
Veel voorkomende geschillen en problemen
Een verplichting wordt niet altijd even goed nagekomen. In sommige gevallen hebben partijen helemaal niets afgesproken en bestaat er toch een verplichting. Denk bijvoorbeeld aan een onverschuldigde betaling. De wederpartij heeft niets afgesproken maar moet wel het onterecht ontvangen bedrag weer terug storten. Zo zijn er een heleboel problemen te bedenken die zich voor kunnen doen in het verbintenissenrecht. Andere voorbeelden zijn:
- De buurman is met zijn auto tegen jouw auto aangekomen en weigert de schade te betalen.
- Je hebt per ongeluk geld overgemaakt naar een verkeerd rekeningnummer en de rekeninghouder weigert het geld terug te betalen.
- De leverancier van de meubels kan de reeds betaalde meubels niet leveren.
- Je bent klusjesman en hebt per ongeluk het verkeerde huis geverfd.
- Je hebt namens de buurman kosten gemaakt om zijn gebroken ruit af te timmeren tijdens een storm.
Wat kan een verbintenissenrecht advocaat voor jou betekenen?
Onze advocaten helpen je graag ervoor te zorgen dat jouw wederpartij zijn verplichting nakomt. Daarnaast staan ze je bij tijdens het oplossen van eventuele geschillen bij de rechter. Onze advocaten helpen je bijvoorbeeld met:
- Aansprakelijk stellen wegens onrechtmatige daad en vorderen van schadevergoeding.
- Terugvorderen van onterechte betalingen.
- Vorderen van nakoming van een contract.
- Vorderen van schadevergoeding wegens wanprestatie.
- Contract laten ontbinden door de rechter.
- Vorderen van een vergoeding bij zaakwaarneming en ongerechtvaardigde verrijking.
- Bijhouden van termijnen en eventueel stuiten van verjaring.
Wat kost een verbintenissenrecht advocaat?
Een advocaat brengt meestal een uurtarief in rekening. Het tarief hangt vaak af van de grootte van het kantoor en van de ervaring van de advocaat. Dit betekent echter niet dat een gespecialiseerde verbintenissenrecht advocaat heel veel geld hoeft te kosten. Onze advocaten geven je van te voren een prijsindicatie. Zo weet jij van te voren welke kosten je ongeveer kan verwachten. Daarnaast is het mogelijk om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit is afhankelijk van je inkomen. Verdien je niet te veel, dan betaalt de overheid een groot deel van jouw advocaatkosten. Tenslotte kunnen de kosten vergoed worden uit een rechtsbijstandverzekering. Heb jij een rechtsbijstandverzekering, Vraag dan bij je verzekeraar na of je ook dekking hebt voor verbintenissenrechtgeschillen en wat het kostenmaximum is.
Advocaat via Lawspot.nl
Bij Lawspot.nl plaats je jouw zaak gemakkelijk en anoniem op ons beveiligde platform; pas nadat jij dit aangeeft, worden jouw persoonsgegevens met de advocaten gedeeld. Nadat jouw zaak online is geplaatst, ontvang je pitches van gekwalificeerde verbintenissenrecht advocaten die je willen helpen met jouw zaak. Vervolgens vergelijk je de verschillende advocaten op basis van factoren die jij belangrijk vindt. Heb je een geschikte advocaat gevonden? Dan maak je een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Is er een klik en heb je vertrouwen in de advocaat? Dan kunnen jullie meteen samen aan de slag!
Veelgestelde vragen verbintenissenrecht advocaat
Wat valt onder het verbintenissenrecht?
Het verbintenissenrecht vind je voornamelijk terug in boek 6 en 7 van het burgerlijkwetboek. Hierin staan voornamelijk regels omtrent nakoming van verplichtingen die voortkomen uit een overeenkomst of uit een onrechtmatige daad. Echter, de verplichting kan ook voortkomen uit een onverschuldigde betaling, ongerechtvaardigde verrijking of zaakwaarneming. Ook dit valt onder het verbintenissenrecht.
Wat is een verbintenis uit overeenkomst?
Een verbintenis uit een overeenkomst is een afdwingbare verplichting die partijen gezamenlijk zijn overeengekomen. De partijen die de overeenkomst hebben gesloten hebben dus allebei zelf voor de verplichting gekozen.
Wat voor soort recht is overeenkomstenrecht?
Het overeenkomstenrecht is onderdeel van het verbintenissenrecht. Het houdt zich bezig met het ontstaan van een verplichting uit een overeenkomst en de nakoming daarvan.
Is een verbintenis een contract?
Een verbintenis is een verplichting. Deze verplichting kan voortvloeien uit een contract. Echter, een verbintenis hoeft niet perse voort te vloeien uit een contract. De verplichting kan voortvloeien uit de wet.
Welke verbintenissen vloeien voort uit de wet?
De meeste verbintenissen worden afgesproken door partijen zelf. Toch staan een aantal verbintenissen expliciet beschreven in de wet. Dit zijn de onrechtmatige daad, ongerechtvaardigde verrijking, onverschuldigde betaling en zaakwaarneming.
Wat kost een verbintenissenrecht advocaat?
De kosten voor een verbintenissenrecht advocaat verschillen per kantoor en per advocaat. Vaak handen de kosten af van de ervaring van de advocaat en de grootte van het kantoor. Onze advocaten geven je hierom van te voren altijd een prijsindicatie. Zo weet jij van te voren welke kosten je kan verwachten. Bang dat je de kosten voor een advocaat niet kan betalen? Afhankelijk van je inkomen is het mogelijk om gesubsidieerde rechtsbijstand te ontvangen. De overheid betaalt dan een groot deel van jouw advocaatkosten. Onze advocaten kijken graag met je mee of dit in jouw geval ook mogelijk is.