Lawspot Advocaten

Vechtscheiding

Vechtscheiding

Het is in een echtscheiding over het algemeen zo dat het voor beide partijen niet zo soepel verloopt als zij zouden willen. Er spelen vaak heftige emoties, waardoor het moeilijk kan zijn om tot een oplossing te komen. Tussen de echtgenoten kunnen grote ruzies ontstaan, waarbij er een verband gelegd wordt met een vechtpartij. Deze vechtpartij moet vervolgens bij de rechter worden opgelost. Echtscheiding wordt in die situaties ook wel een ‘vechtscheiding’ genoemd. Een van de beste manieren om een vechtscheiding te omzeilen is door het inschakelen van een mediator.

Betekenis van een vechtscheiding

Het is lastig om een vechtscheiding een definitie te geven. Deze situatie gaat niet alleen gepaard met negatieve gevoelens over de andere echtgenoot, maar ook maken echtgenoten elkaar het leven vaak heel moeilijk.

Er is strijd over alles waarover gestreden kan worden: denk aan kinderen, het huis, de bankrekening, de auto en ga zo maar door. Omdat de twee partners zo ingewikkeld doen over alle details, gebeurt het vaak dat een vechtscheiding jarenlang duurt. Hier zijn vanzelfsprekend heel veel kosten bij te rekenen.

Vaak is de belangrijkste aanleiding voor een vechtscheiding dat ouders het niet eens worden over regelingen omtrent het belangrijkste binnen het huwelijk: de kinderen. Dit is het meest kostbare ‘bezit’, het vervelende is dat u zowel elkaar als uw kinderen hiermee het meest pijn kan doen.

Het voorkomen van een vechtscheiding

Kinderen op zichzelf zijn al voldoende reden om toch zo respectvol mogelijk met elkaar om te gaan tijdens de echtscheiding. Het is begrijpelijk dat dit niet makkelijk is, maar proberen kan geen kwaad. Om een vechtscheiding zo veel mogelijk te voorkomen kunt u extra rekening te houden met de volgende punten:

  • Ga respectvol en beleefd met elkaar om. Het is van groot belang om de ander in hun waarde te laten. Dit kan een grote uitdaging zijn, maar door respectvol te blijven wordt de toon gezet voor het hele proces.
  • Bereid uzelf goed voor. Zorg ervoor dat u precies weet welke stappen er zijn en wat deze inhouden voordat u aan het proces begint. Hierdoor voorkomt u dat u voor verassingen komt te staan.
  • Werk uw echtgenoot niet telkens tegen. Als u niet luistert naar uw echtgenoot zal u op dezelfde manier behandeld worden waardoor u beiden niet verder komt.
  • Kijk naar uw eigen acties. Probeer na te gaan waar u toch toe kan geven en waar u zelf de fout in bent gegaan. Als u alleen maar kijkt naar wat uw echtgenoot zou kunnen doen en welke fouten hij heeft gemaakt, blijft het proces stil staan.
  • Schakel een mediator in. Deze mediator zal het traject begeleiden. Hij zal u ondersteunen en proberen om samen tot oplossingen te komen.

Gevolgen van een vechtscheiding

Het voorkomen van een vechtscheiding is voor beide partijen van enorm belang, de emotionele en financiële schade worden hiermee toch enigszins beperkt. Bovendien zijn er ook andere mensen betrokken bij uw scheiding, zoals uw kinderen, maar ook familie en vrienden zullen geraakt worden door een vechtscheiding.

U zult ook nog na de scheiding met elkaar moeten communiceren en afspraken moeten maken over uw kinderen. Wanneer u deze fase begint met een respectvolle en soepele scheiding, wordt er een sterke basis gelegd waar u en uw kinderen nog jaren de vruchten van zullen plukken.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

vechtscheiding

Veel gelezen artikelen

Bel nu