Het is in een echtscheiding over het algemeen zo dat het voor beide partijen niet zo soepel verloopt als zij zouden willen. Er spelen vaak heftige emoties, waardoor het moeilijk kan zijn om tot een oplossing te komen. Tussen de echtgenoten kunnen grote ruzies ontstaan, waarbij er een verband gelegd wordt met een vechtpartij. Deze vechtpartij moet vervolgens bij de rechter worden opgelost. Echtscheiding wordt in die situaties ook wel een ‘vechtscheiding’ genoemd. Een van de beste manieren om een vechtscheiding te omzeilen is door het inschakelen van een mediator. Wij hebben ook advocaten die je bij kunnen staan bij een echtscheiding.
Betekenis van een vechtscheiding
Het is lastig om een definitie van vechtscheidingen te geven. Deze situatie gaat niet alleen gepaard met negatieve gevoelens over de andere echtgenoot, maar ook maken echtgenoten elkaar het leven vaak heel moeilijk.
Er is strijd over alles waarover gestreden kan worden: denk aan kinderen, het huis, de bankrekening, de auto en ga zo maar door. Omdat de twee partners zo ingewikkeld doen over alle details, gebeurt het vaak dat een vechtscheiding jarenlang duurt. Hier zijn vanzelfsprekend heel veel kosten bij te rekenen.
Hoe ontstaat een vechtscheiding?
Een vechtscheiding kan ontstaan door veel verschillende oorzaken, wij zullen ze kort de meest voorkomende oorzaken benoemen. Wellicht dat je er eentje herkent.
- Vaak is de belangrijkste aanleiding voor een vechtscheiding dat ouders het niet eens worden over regelingen omtrent het belangrijkste binnen het huwelijk: de kinderen. Dit is het meest kostbare ‘bezit’, het vervelende is dat u zowel elkaar als uw kinderen hiermee het meest pijn kan doen.
- Ook kan het komen doordat jaren aan opgekropte emoties ineens naar boven komen bij de scheiding. Hierbij kan het voorkomen dat men te erg opgaat in de emotie waardoor de echtscheiding escaleert tot een vechtscheiding.
- Er wordt alleen maar gekeken naar negatieve aspecten van de partner en deze worden ook nog eens uitvergroot.
- De verwachtingen van partners komen niet overeen, de verwarring die hierbij komt kijken kan tot gevolg hebben dat men erg opgaat in emoties.
- Een van de partners werkt niet mee of niet zo snel mee als de ander zou willen omdat de slomere partner er eigenlijk nog niet helemaal klaar voor is.
- Door financiële moeilijkheden kunnen partners erg veel stress ervaren en dit kan worden afgericht op de ander.
Het voorkomen van een vechtscheiding
Kinderen op zichzelf zijn al voldoende reden om toch zo respectvol mogelijk met elkaar om te gaan tijdens de echtscheiding. Het is begrijpelijk dat dit niet makkelijk is, maar proberen kan geen kwaad. Om een vechtscheiding zo veel mogelijk te voorkomen kunt u extra rekening te houden met de volgende punten:
- Ga respectvol en beleefd met elkaar om. Het is van groot belang om de ander in hun waarde te laten. Dit kan een grote uitdaging zijn, maar door respectvol te blijven wordt de toon gezet voor het hele proces.
- Bereid uzelf goed voor. Zorg ervoor dat u precies weet welke stappen er zijn en wat deze inhouden voordat u aan het proces begint. Hierdoor voorkomt u dat u voor verassingen komt te staan.
- Werk uw echtgenoot niet telkens tegen. Als u niet luistert naar uw echtgenoot zal u op dezelfde manier behandeld worden waardoor u beiden niet verder komt.
- Kijk naar uw eigen acties. Probeer na te gaan waar u toch toe kan geven en waar u zelf de fout in bent gegaan. Als u alleen maar kijkt naar wat uw echtgenoot zou kunnen doen en welke fouten hij heeft gemaakt, blijft het proces stil staan.
- Schakel een mediator in. Deze mediator zal het traject begeleiden. Hij zal u ondersteunen en proberen om samen tot oplossingen te komen.
Gevolgen van een vechtscheiding
Het voorkomen van een vechtscheiding is voor beide partijen van enorm belang, de emotionele en financiële schade worden hiermee toch enigszins beperkt. Bovendien zijn er ook andere mensen betrokken bij uw scheiding, zoals uw kinderen, maar ook familie en vrienden zullen geraakt worden door een vechtscheiding.
Vechtscheiding en kinderen
U zult ook nog na de scheiding met elkaar moeten communiceren en afspraken moeten maken over uw kinderen. Wanneer u deze fase begint met een respectvolle en soepele scheiding, wordt er een sterke basis gelegd waar u en uw kinderen nog jaren de vruchten van zullen plukken.
Echtscheidingsadvocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in echtscheidingszaken. Klik hier of bel ons via: 085 –5000 202