Het koopcontract
Wanneer je een huis, appartement, stuk grond of ander onroerend goed koopt, krijg je te maken met de wettelijke regels van het vastgoed- en bouwrecht. Nadat je hebt besloten het onroerend goed te kopen, kun je het voorlopig koopcontract of ook wel de koopakte tekenen. Let hierbij op, dat je na het tekenen van dit voorlopige contract slechts drie dagen hebt om van de koop af te zien. Het kan ook voorkomen dat er een fout in het koopcontract zit, omdat de notaris bijvoorbeeld gebruik heeft gemaakt van een standaard exemplaar. Het is daarom verstandig om het contract zorgvuldig te lezen, voordat je je handtekening hebt gezet!
Ontbindende/opschortende voorwaarde
Een koopcontract kan worden aangegaan onder ontbindende of onder opschortende voorwaarde. Bij een opschortende voorwaarde komt de overeenkomst pas tot stand nadat aan deze voorwaarde is voldaan. Indien niet aan de voorwaarde wordt voldaan, komt er dus in het geheel geen overeenkomst tot stand. Een voorbeeld van een opschortende voorwaarde is het verlenen van de bouwvergunning door de gemeente. In het koopcontract is dan de bepaling opgenomen dat de verplichting van de aannemer om te bouwen (en de verplichting van de opdrachtgever om hiervoor te betalen) pas ontstaan nadat de bouwvergunning is verleend. Bij een ontbindende voorwaarde daarentegen komt de overeenkomst weldra tot stand, maar wordt deze meteen ontbonden zodra aan de voorwaarde wordt voldaan. Ook hier kan het verlenen van de bouwvergunning voorkomen: in het koopcontract is dan opgenomen dat de de overeenkomst zal worden ontbonden in het geval de bouwvergunning wordt geweigerd.
Hoe een advocaat je kan helpen
Om vergissingen, fouten of geschillen over het koopcontract te voorkomen, doe je er verstandig aan het document eerst te laten controleren door een advocaat. Een advocaat die gespecialiseerd is in bouw- en vastgoedrecht krijgt vaker te maken met koopcontracten, en zal dus weten waarop gelet moet worden. Een contract moet natuurlijk voldoen aan de wettelijke vereisten, maar je kunt ook bij een advocaat aangeven wat jouw eigen wensen zijn over de inhoud van de koopovereenkomst.
Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn.
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.
Meteen een advocaat vinden?
(317 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)