Koopcontract: laten opstellen of controleren?

Het koopcontract

Wanneer je een huis, appartement, stuk grond of ander onroerend goed koopt, krijg je te maken met de wettelijke regels van het vastgoed- en bouwrecht. Nadat je hebt besloten het onroerend goed te kopen, kun je het voorlopig koopcontract of ook wel de koopakte tekenen. Let hierbij op, dat je na het tekenen van dit voorlopige contract slechts drie dagen hebt om van de koop af te zien. Het kan ook voorkomen dat er een fout in het koopcontract zit, omdat de notaris bijvoorbeeld gebruik heeft gemaakt van een standaard exemplaar. Het is daarom verstandig om het contract zorgvuldig te lezen, voordat je je handtekening hebt gezet!

Ontbindende/opschortende voorwaarde

Een koopcontract kan worden aangegaan onder ontbindende of onder opschortende voorwaarde. Bij een opschortende voorwaarde komt de overeenkomst pas tot stand nadat aan deze voorwaarde is voldaan. Indien niet aan de voorwaarde wordt voldaan, komt er dus in het geheel geen overeenkomst tot stand. Een voorbeeld van een opschortende voorwaarde is het verlenen van de bouwvergunning door de gemeente. In het koopcontract is dan de bepaling opgenomen dat de verplichting van de aannemer om te bouwen (en de verplichting van de opdrachtgever om hiervoor te betalen) pas ontstaan nadat de bouwvergunning is verleend. Bij een ontbindende voorwaarde daarentegen komt de overeenkomst weldra tot stand, maar wordt deze meteen ontbonden zodra aan de voorwaarde wordt voldaan. Ook hier kan het verlenen van de bouwvergunning voorkomen: in het koopcontract is dan opgenomen dat de de overeenkomst zal worden ontbonden in het geval de bouwvergunning wordt geweigerd.

Hoe een advocaat je kan helpen

Om vergissingen, fouten of geschillen over het koopcontract te voorkomen, doe je er verstandig aan het document eerst te laten controleren door een advocaat. Een advocaat die gespecialiseerd is in bouw- en vastgoedrecht krijgt vaker te maken met koopcontracten, en zal dus weten waarop gelet moet worden. Een contract moet natuurlijk voldoen aan de wettelijke vereisten, maar je kunt ook bij een advocaat aangeven wat jouw eigen wensen zijn over de inhoud van de koopovereenkomst.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn.

Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.


Meteen een advocaat vinden?

 

(317 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare bouwrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu