Geschil bij verkoop woning: hoe los je dit verstandig op?

Soorten geschillen bij verkoop

Wanneer je een huis of ander pand koopt of verkoopt, kan het altijd voorkomen dat er op enig moment een geschil ontstaat tussen partijen. Vaak draait het om de financiering door de kopende partij, maar ook andere juridische problemen rond verkoop van onroerend goed komen met regelmaat voor. Om die reden zijn er advocaten die zich specifiek in dit vakgebied hebben gespecialiseerd. Welke geschillen komen met name voor?

Koper neemt eigendom niet af

Een veelvoorkomend juridisch probleem is het niet slagen van de overdracht van een woning of pand, omdat de kopende partij niet kan afnemen. Nadat het bod van de koper door de verkoper is geaccepteerd en het koopcontract is getekend, dient de overdracht bij de notaris plaats te vinden. Maar wat als de koper het geld toch niet heeft? De koper heeft na het tekenen van het koopcontract een wettelijke bedenktijd van drie dagen, waarbinnen hij nog van de koop af kan. Ook kunnen er ontbindende voorwaarden zijn opgenomen, zoals een financieringsvoorbehoud.

Verkoper draagt eigendom niet over

Het omgekeerde geval komt ook voor: de verkoper is uiteindelijk niet bereid of niet in staat om de eigendom van zijn woning over te dragen. Een reden hiervan kan zijn dat er beslag op de woning is gelegd waardoor de verkoper niet meer vrij over het huis kan beschikken en levering onmogelijk is. Beslaglegging is een manier om te verzekeren dat de wederpartij zijn verplichting nakomt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een verkoper zijn woning dubbel heeft verkocht, ofwel omdat hij erop anticipeert dat de eerste partij de financiering niet rond krijgt, ofwel omdat hij toch een hoger bod krijgt nadat het koopcontract al is getekend. Indien de eerste koper dan niet van de koop afziet, heeft de verkoper een probleem. De eerste koper doet er dan verstandig aan om met behulp van een advocaat beslag op de woning te laten leggen, om te voorkomen dat het huis aan de tweede koper wordt overgedragen.

Geschil na verkoop door verborgen gebreken

Ook nadat de overdracht van de woning of het pand heeft plaatsgevonden, kunnen er nog geschillen ontstaan. Wat als de nieuwe eigenaar achteraf gebreken ontdekt en zich beroept op wanprestatie door de verkoper? De rechter zal dan moeten bepalen of hiervan sprake is, gegeven de onderzoeksplicht van de koper tegenover de mededelingsplicht van de verkoper. Ook zal de rechter de staat van het pand meewegen: van een net gerenoveerd pand mag de koper hogere verwachtingen hebben dan van een te renoveren pand. Een koper die op grond van gebreken schadevergoeding vordert, doet er verstandig aan een advocaat in te schakelen om zijn verweer zo goed mogelijk te onderbouwen.

Geschil bij gemeenschappelijk eigendom

Vastgoed kan op verschillende manieren gezamenlijk eigendom worden: door huwelijk in gemeenschap van goederen of erfenis, maar ook door bijvoorbeeld een kantoorpand of een beleggingspand. In al deze gevallen kan het voorkomen dat een van de eigenaars het pand wenst te verkopen, terwijl een mede-eigenaar dat niet wil. Als partijen er niet in slagen er samen uit te komen, kan door ieder van de partijen een verdelingsprocedure bij de rechter worden gestart. Zo kan de eigenaar die uit de gemeenschap wenst te treden de rechter verzoeken de andere eigenaar(s) tot overname te sommeren, waarbij de uittredende mede-eigenaar wordt uitgekocht. Indien vervolgens blijkt dat de andere eigenaar de uitkoop niet kan financieren, dan zal de rechter moeten beslissen tot afgedwongen verkoop: het pand wordt dan in het geheel verkocht, waarna de opbrengst wordt verdeeld. Indien een mede-eigenaar hierop vervolgens helemaal niet meewerkt door bijvoorbeeld niet te komen opdagen, dan kan de rechter een vertegenwoordiger aanstellen die in de plaats van de weigerachtige mede-eigenaar toestemming voor verdeling geeft.

Hulp van een advocaat in een geschil bij verkoop

Een advocaat kan jou bijstaan in het gehele verkooptraject van jouw woning of andere onroerende zaak. Uiteindelijk is het voor zowel de kopende als verkopende partij vaak ongunstig als het verkooptraject voortijdig moet worden beëindigd als gevolg van een onopgelost geschil. Bereid je daarom goed voor en laat je adviseren door een bouw- en vastgoedrecht advocaat. Op het moment dat er dan toch problemen mochten ontstaan, is de advocaat reeds goed op de hoogte en kan hij je begeleiden in de te nemen stappen zodat jij sterk staat.


Meteen een advocaat vinden?

 

(267 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde geschil bij verkoop advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis vastgoed- en bouwrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare vastgoed- en bouwrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu