Vragen? Bel ons gerust: 085 - 5000 202
Wanneer je een huis of ander pand koopt of verkoopt, kan het altijd voorkomen dat er op enig moment een geschil ontstaat tussen partijen. Vaak draait het om de financiering door de kopende partij, maar ook andere juridische problemen rond verkoop van onroerend goed komen met regelmaat voor. Om die reden zijn er advocaten die zich specifiek in dit vakgebied hebben gespecialiseerd. Welke geschillen komen met name voor?
Een veelvoorkomend juridisch probleem is het niet slagen van de overdracht van een woning of pand, omdat de kopende partij niet kan afnemen. Nadat het bod van de koper door de verkoper is geaccepteerd en het koopcontract is getekend, dient de overdracht bij de notaris plaats te vinden. Maar wat als de koper het geld toch niet heeft? De koper heeft na het tekenen van het koopcontract een wettelijke bedenktijd van drie dagen, waarbinnen hij nog van de koop af kan. Ook kunnen er ontbindende voorwaarden zijn opgenomen, zoals een financieringsvoorbehoud.
Het omgekeerde geval komt ook voor: de verkoper is uiteindelijk niet bereid of niet in staat om de eigendom van zijn woning over te dragen. Een reden hiervan kan zijn dat er beslag op de woning is gelegd waardoor de verkoper niet meer vrij over het huis kan beschikken en levering onmogelijk is. Beslaglegging is een manier om te verzekeren dat de wederpartij zijn verplichting nakomt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een verkoper zijn woning dubbel heeft verkocht, ofwel omdat hij erop anticipeert dat de eerste partij de financiering niet rond krijgt, ofwel omdat hij toch een hoger bod krijgt nadat het koopcontract al is getekend. Indien de eerste koper dan niet van de koop afziet, heeft de verkoper een probleem. De eerste koper doet er dan verstandig aan om met behulp van een advocaat beslag op de woning te laten leggen, om te voorkomen dat het huis aan de tweede koper wordt overgedragen.
Ook nadat de overdracht van de woning of het pand heeft plaatsgevonden, kunnen er nog geschillen ontstaan. Wat als de nieuwe eigenaar achteraf gebreken ontdekt en zich beroept op wanprestatie door de verkoper? De rechter zal dan moeten bepalen of hiervan sprake is, gegeven de onderzoeksplicht van de koper tegenover de mededelingsplicht van de verkoper. Ook zal de rechter de staat van het pand meewegen: van een net gerenoveerd pand mag de koper hogere verwachtingen hebben dan van een te renoveren pand. Een koper die op grond van gebreken schadevergoeding vordert, doet er verstandig aan een advocaat in te schakelen om zijn verweer zo goed mogelijk te onderbouwen.
Vastgoed kan op verschillende manieren gezamenlijk eigendom worden: door huwelijk in gemeenschap van goederen of erfenis, maar ook door bijvoorbeeld een kantoorpand of een beleggingspand. In al deze gevallen kan het voorkomen dat een van de eigenaars het pand wenst te verkopen, terwijl een mede-eigenaar dat niet wil. Als partijen er niet in slagen er samen uit te komen, kan door ieder van de partijen een verdelingsprocedure bij de rechter worden gestart. Zo kan de eigenaar die uit de gemeenschap wenst te treden de rechter verzoeken de andere eigenaar(s) tot overname te sommeren, waarbij de uittredende mede-eigenaar wordt uitgekocht. Indien vervolgens blijkt dat de andere eigenaar de uitkoop niet kan financieren, dan zal de rechter moeten beslissen tot afgedwongen verkoop: het pand wordt dan in het geheel verkocht, waarna de opbrengst wordt verdeeld. Indien een mede-eigenaar hierop vervolgens helemaal niet meewerkt door bijvoorbeeld niet te komen opdagen, dan kan de rechter een vertegenwoordiger aanstellen die in de plaats van de weigerachtige mede-eigenaar toestemming voor verdeling geeft.
Een advocaat kan jou bijstaan in het gehele verkooptraject van jouw woning of andere onroerende zaak. Uiteindelijk is het voor zowel de kopende als verkopende partij vaak ongunstig als het verkooptraject voortijdig moet worden beëindigd als gevolg van een onopgelost geschil. Bereid je daarom goed voor en laat je adviseren door een advocaat. Op het moment dat er dan toch problemen mochten ontstaan, is de advocaat reeds goed op de hoogte en kan hij je begeleiden in de te nemen stappen zodat jij sterk staat.
(267 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)
Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.
Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.
Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.
Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.
Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!
Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.
Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.
Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.
Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.
Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.
Doordat er met echte interesse en de juiste vraagstelling wordt gewerkt hadden we snel een goeie advocaat te pakken die ons assisteerde bij onze zaak. Snel, duidelijk én persoonlijk. Ik had van te voren een ander beeld van de advocatuur...
Mijn casus werd door dhr. Maarten Drontmann in 1e instantie bekeken en hij heeft mij in contact gebracht met TK advocaten, waarmee ik nu nog contact heb. Eigen dossier-omgeving op internet is ook erg fijn. Hartelijke dank!