Bouwgeschillen: hoe kun je deze voorkomen en oplossen?

Betrokken partijen bij bouwprojecten

Bij de uitvoering van een bouwproject zijn over het algemeen verschillende partijen betrokken. Zo zijn er in de eerste plaats een opdrachtgever en een aannemer. Daarnaast kunnen nog andere partijen een rol spelen. Zo stelt de gemeente als lokale overheid juridische kaders op en toetst zij de ingediende bouwplannen aan deze normen om vervolgens de benodigde vergunningen al dan niet te verlenen. Bij sociale huisvesting en maatschappelijke vastgoedontwikkelingen speelt een woningcorporatie speelt een belangrijke rol. Een projectontwikkelaar realiseert bouwprojecten met als doel de panden met winst te verkopen en is daarom vaak verbonden aan een bouwonderneming, financier of belegger.

Geschillen in bouwprojecten

Omdat deze partijen ieder hun eigen belang hebben bij de uitvoering en het resultaat van het bouwproject, kan het voorkomen dat er in de samenwerking problemen of zelfs conflicten ontstaan. Een bouwgeschil ontstaat vaak doordat partijen niet aan elkaars verwachtingen voldoen, al dan niet als gevolg van hun concurrerende belangen. Vooropgesteld moet worden dat het altijd gunstiger is om dergelijke geschillen te voorkomen dan deze achteraf te moeten oplossen. Geschillen met een aannemer kunnen soms worden voorkomen door het opstellen van een heldere offerte en het schriftelijk (laten) vastleggen van alle aanvullende afspraken die partijen nadien nog overeenkomen. Gedurende het hele traject is het raadzaam een open communicatie te hebben waarin tussentijdse veranderingen kunnen worden besproken. Als het hiervoor te laat is en de problemen reeds zijn geëscaleerd, gaat het vaak om het betwisten van aansprakelijkheid. Hierbij geldt dat de aannemer in de regel aansprakelijk is voor alle zichtbare en onzichtbare gebreken vóór de oplevering van het bouwwerk. Bij opleveringsgeschillen is het uitgangspunt dat alle gebreken die na de datum van oplevering zijn ontstaan, niet meer voor rekening van de aannemer, maar voor die van de opdrachtgever komen.

Hoe kan een advocaat jou helpen bij (toekomstige) bouwgeschillen?

In het geval van een conflictsituatie of het vermoeden van een toekomstig geschil, is het verstandig om de hulp in te schakelen van een gespecialiseerde advocaat. Deze kan je reeds in de voorfase van een bouwproject adviseren over de te nemen stappen en aan te nemen houding tegenover de betrokken partijen in de samenwerking. Hiermee zul je merken dat je bent voorbereid op een conflictsituatie of deze zelfs weet te voorkomen. Zo ben je beter in staat je eigen belang te behartigen en alles uit de samenwerking te halen. Mocht een bouwgeschil uiteindelijk dan toch onvermijdelijk worden, dan sta jij in elk geval ijzersterk in een eventuele procedure.


Meteen een advocaat vinden?

 

(298 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde bouwgeschillen advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis vastgoed- en bouwrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare vastgoed- en bouwrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu