Uurtarief advocaat

Uurtarief advocaat

Een advocaat mag, net zoals een accountant of een belastingadviseur, zelf bepalen wat zijn uurloon is. Veel advocaten hanteren een uurtarief van rond de 100 euro, waar andere advocaten soms maar liefst 600 euro ex btw per uur vragen. Er zijn een hoop factoren van invloed op de hoogte van het uurtarief van een advocaat, namelijk:

  • Hoeveel ervaring een advocaat opgedaan heeft. Wanneer een advocaat langer actief is, zal hij ook een hoger uurloon vragen. Een advocaat stagiair zal minder verdienen dan een advocaat partner, ondanks dat ze bij hetzelfde kantoor werkzaam zijn.
  • De moeilijkheidsgraad van de casus. Een echtscheidingszaak die met regelmaat voorkomt, ligt het uurloon een stuk lager dan wanneer twee beursgenoteerde bedrijven besluiten over te gaan tot een internationale fusie.
  • Het is ook relevant of u ondernemer bent of particulier. Sommige advocaten rekenen een lager tarief voor particulieren dan voor ondernemingen.
  • Het soort advocatenkantoor. Een klein lokaal advocatenkantoor met een beperkt aantal advocaten hanteert vaak een lager uurloon dan een internationaal en commercieel advocatenkantoor met een groot aantal advocaten in dienst.
  • De financiële belangen die spelen bij de zaak. Bij lagere financiële belangen en bedragen zal het uurloon een stuk lager liggen dan bij zaken waarbij er financiële belangen van honderd duizenden tot miljoenen euro’s spelen.

Is de kwaliteit van invloed op uurtarief advocaat en voor jou de beste keus?

Voor iedere zaak is het verschillend welke advocaat de beste is. Wanneer er sprake is van een gemakkelijke zaak is het overbodig om een internationaal geroemde topadvocaat in te huren. Deze zal immers ook een stuk duurder zijn dan een gemiddelde advocaat.  In dat geval is een gemiddelde advocaat meer dan goed genoeg.

Specifieke gevallen

Toch brengt een goedkopere advocaat met zich mee dat deze in specifiekere gevallen minder geschikt kan zijn. Een advocaat die gespecialiseerd is op een bepaald gebied, kost waarschijnlijk meer dan een breder opgeleide advocaat. Maar hij zou vanwege zijn specifieke kennis ook een beter resultaat kunnen opleveren.

Oriënteren website

Het is dus niet makkelijk te zeggen of de kwaliteit van de advocaat van invloed op de prijs is en voor jou de beste keuze is. Wij willen je adviseren om je op onze site te oriënteren naar de juiste keuze. Ook advocatenkantoren hebben zelf websites waarop ze je informatie kunnen bieden welke advocaat geschikt is voor jouw zaak.

Advocaat bellen

Het is ook aan te raden om even te bellen naar een advocaat die je op het oog hebt voor jouw zaak. Dan kun je een beeld krijgen van onder andere wie de advocaat is, of hij goed bereikbaar is en je vrijblijvend wil spreken, of hij gericht is op service, of hij al iets kan zeggen over de zaak en of je enige win kans hebt en of er risico’s bij komen kijken. Daarnaast kan hij ook direct zijn uurloon aangeven en een indicatie geven van de totale kosten die bij de zaak zouden kunnen komen kijken.

Gefinancierde rechtshulp

Je kunt in aanmerking komen voor gefinancierde rechtshulp wanneer je geen hoog inkomen hebt of weinig eigen vermogen. Dit houdt in dat je slechts een eigen bijdrage aan je advocaat hoeft te voldoen. Voor het overige krijgt de advocaat namelijk een vergoeding van de overheid.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

uurtarief advocaat

Veel gelezen artikelen

Bel nu