Uit huis gezet door woningbouw

Uit huis gezet door woningbouw

Als u niet vaak genoeg in uw woning bent, bestaat de mogelijkheid dat de woningbouw u uit uw huis zet. Uit de praktijk blijkt dat dit geen ongewone zaak is. De verhuurder van uw woning mag u hierop wijzen met een brief; wij kunnen u uit het huis plaatsen als u niet vaker thuis bent.

Ontbinding van de huurovereenkomst

Binnen het Nederlandse recht bestaat er de mogelijkheid om uit uw huis gezet te worden als huurder. De verhuurder is dan wel gehouden aan de wettelijke vereisten voor een dergelijke ontbinding.

Huurachterstand

Een voorbeeld van een voorwaarde is dat de huurder een minimale huurachterstand heeft van drie maanden.

Wanprestatie

Een ander voorbeeld is dat de huurder zich niet wenselijk gedraagt als huurder van de woning. In zulke gevallen kan sprake zijn van wanprestatie, waardoor de huurovereenkomst tot een einde kan worden gebracht.

Verzoek aan de rechter

Een verzoek, afkomstig van de verhuurder van de woning, tot de ontbinding van de geldende huurovereenkomst met zijn huurder kan worden ingediend bij de kantonrechter.

Niet vaak genoeg thuis

Een reden voor de rechter om dit verzoek toe te staan, kan zijn dat de huurder van de woning niet vaak genoeg in de woning is. In een dergelijk geval bestaat er de mogelijkheid tot wanprestatie, omdat de huurwoning klaarblijkelijk niet het echte hoofdverblijf van de huurder blijkt.

Hoofdverblijf

Een hoofdverblijf vereist dat een huurder ook daadwerkelijk in deze woning woont en ook hier (al) zijn eigendom in heeft staan. Daarbij geldt ook nog het vereiste dat de huurder regelmatig zijn nachten in de woning doorbrengt. Dit is een vereiste in de meeste huurovereenkomsten. Niet-naleving van dit vereiste levert een wanprestatie op.

Een dergelijke bepaling is vaak ook opgenomen in de algemene voorwaarden van sociale woningbouwverenigingen.

Voorwaarden voor de huurder

Zoals reeds gezegd moet de huurder zich gedragen als een ‘goede huurder’ tijdens de huurperiode.

Indien deze bepaling ook in de huurovereenkomst staat opgenomen, dan kan het tot wanprestatie (is; niet nakomen van de overeenkomst) leiden doordat de huurwoning niet echt zijn hoofdverblijf blijkt te zijn.

Wanprestatie wordt ook wel tekortkoming in de nakoming genoemd.

Wanneer kan de overeenkomst ontbonden worden?

Het is afhankelijk van alle omstandigheden van een concreet geval of een dergelijke tekortkoming in de nakoming ook daadwerkelijk tot de ontbinding van een huurovereenkomst kan leiden. In zulke gevallen kan de woningbouw u uit uw huis zetten.

Sociale huurwoning

In het geval van sociale huurwoning is er meer duidelijkheid in de afweging die de rechter zal maken, doordat het belang van de verhuurder glashelder is.

Woningtekort

Door het tekort van en de grote vraag naar huurwoningen, is het oneerlijk als iemand deze woning van de markt haalt maar er vervolgens niet in woont. Dit belang is dus minder zwaarwegend in het geval van particuliere huur.

Geen hoofdverblijf?

In het geval dat de huurder dus niet zijn daadwerkelijke hoofdverblijf heeft in de huurwoning, dan staat er dus de mogelijkheid open voor de sociale woning-verhuurder om naar de rechtbank te gaan en dan bij de rechter een verzoek tot ontbinding van de overeenkomst in te dienen.

Vereisten voor toekenning

De verhuurder moet genoeg omstandigheden van het geval en ook feiten aan kan dragen ter bewijs van de situatie dat de huurder de huurwoning niet als zijn hoofdverblijf heeft. Zoiets bewijzen blijkt uit de praktijk een lastige opgave te zijn.

In het geval dat de verhuurder toch genoeg bewijs weet aan te reiken, dan kan de rechter dus deze huurovereenkomst ontbinden waarop de ontruiming van de woning zal aanvangen.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

uit huis gezet door woningbouw

Veel gelezen artikelen

Bel nu