Jouw grote liefde heeft jou eindelijk ten huwelijk gevraagd. Op dit moment hebben jullie alles tot in de puntjes geregeld. Het enige wat jullie nog moeten doen is ‘JA’ zeggen op de vraag …”en belooft u trouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt…..wat is daarop uw antwoord”? Waar zeggen jullie nu eigenlijk precies “JA” tegen en welke gevolgen verbindt het burgerlijk wetboek aan het huwelijk? Hier ga ik meer duidelijkheid over geven in deze blog.

Bezittingen en schulden

Als jij en jouw echtgenoot met elkaar getrouwd zijn dan kan dat gevolgen hebben voor de omvang van jullie bezittingen en schulden. Op dit moment trouw je, als je niets afspreekt en geen huwelijkse voorwaarden laat opstellen, automatisch in gemeenschap van goederen. Voorgaande betekent dat al jullie bezittingen en schulden gemeenschappelijk zullen worden. Per 1 januari 2018 zal dit veranderen. Meer hierover schrijf ik in mijn volgende blog.

Onderhoudsverplichting en het bieden van steun

Op grond van de wet zullen jullie verplicht zijn om elkaar tijdens het huwelijk het “nodige” te verschaffen. Dit betekent dat jullie over en weer verplicht zijn om naar rato van het inkomen bij te dragen in de kosten van de huishouding.

Ook zijn jullie elkaar (tijdens het huwelijk) getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd. Jullie moeten elkaar dus ondersteunen en helpen waar dat nodig is.

Aansprakelijkheid van de huishoudelijke schulden

Daarbij zijn jullie, op het moment dat jullie met elkaar getrouwd zijn, aansprakelijk voor de huishoudelijke schulden die één van hen aangaat. Koop jij, bijvoorbeeld op afbetaling een mooie trendy mintgroene koelkast, maar betaal je de aflossing niet, dan kan jouw echtgenoot worden aangesproken om alsnog voor deze betaling zorg te dragen. Dit is anders als jouw echtgenoot een oldtimer op afbetaling koopt. De aanschaf van een oldtimer is namelijk geen uitgave die betrekking heeft op de gewone gang van de huishouding.

Plaats nu jouw zaak op Lawspot.nl

Wil jij gaan trouwen? Of ben je al getrouwd en op zoek naar een familierecht advocaat? De juiste advocaat vind je op Lawspot.nl! Wij zorgen ervoor dat je binnen enkele klikken een advocaat hebt gevonden die bij jou en jouw budget past.

 

Klik hier om jouw zaak te plaatsen

Verplichte toestemming van de andere echtgenoot bij bepaalde handelingen

Ook zullen jullie van elkaar toestemming nodig hebben om bepaalde rechtshandelingen te verrichten. Wil jouw echtgenoot bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten op een woning dan heeft hij hier jouw toestemming voor nodig. Omgekeerd zal jij ook toestemming van jouw echtgenoot nodig hebben indien jij aan jouw broertje een grote schenking wil geven.

Verblijft jouw echtgenoot (veel) in het buitenland waardoor het in sommige situaties lastig wordt om de vereiste toestemming te regelen dan is het handig om voor het vertrek naar het buitenland een volmacht te regelen bij de notaris.

Kinderen

Mochten jullie tijdens het huwelijk samen een kind krijgen, dan wordt een aantal zaken ‘automatisch’ geregeld. De vader wordt door het huwelijk de juridische vader van het kind. Voorgaande betekent dat de vader het kind niet, zoals bij ongehuwde stellen, eerst hoeft te erkennen om juridisch de vader te worden. De vader komt dus automatisch in familierechtelijke betrekking met het kind te staan. Ook zullen jullie van rechtswege en dus automatisch het gezamenlijk gezag over jullie kind hebben. Voorgaande houdt in dat jullie samen de belangrijke beslissingen (schoolkeuze, medische behandelingen, verhuizingen etc.) moeten nemen. Dit is anders bij ongehuwde ouders. Ongehuwde ouders zullen alleen het gezamenlijk gezag verkrijgen indien zij dit bij de rechtbank aanvragen.

Conclusie

Je trouwt met iemand uit liefde en omdat je de rest van jouw leven met die persoon wilt delen. Als advies geef ik jou mee om je goed voor te laten voorlichten welke gevolgen het huwelijk precies voor jou heeft. Ook adviseer ik jou om je laten informeren of je in jouw geval het beste in gemeenschap van goederen dan wel onder huwelijkse voorwaarden kunt trouwen. Kortom, breng jezelf op de hoogte zodat je goed voorbereid het huwelijksavontuur in kunt gaan en volmondig “JA” kunt zeggen op de grote dag.