Transitievergoeding, wat is dat?

Transitievergoeding, wat is dat?

Wat houdt een transitievergoeding precies in?

Per 1 januari 2015 is de transitievergoeding ingegaan als vervanger van de ontslagvergoeding. Vanaf dit moment zijn er nieuwe regels omtrent het ontslag ingegaan en is de oude kantonrechtersformule komen te vervallen. Dit heeft zowel voordelen als nadelen voor werknemers.

Strengere ontslagregels

Als gevolg van de wetswijziging zijn de regels voor ontslag aangescherpt, waardoor een werkgever minder makkelijk een werknemer kan ontslaan. De wet omschrijft per 1 juli 2015 extra nauwkeurig welke ontslaggronden door de werkgever aangevoerd mogen worden en, alvorens een kantonrechter of het UWV werkbedrijf de aanvraag tot ontslag van de werkgever zal goedkeuren, de voorwaarden waaraan een ontslagdossier moet voldoen.

Twee jaar werkzaam

Tevens brengt deze wijziging met zich mee dat een werknemer recht heeft op een transitievergoeding, indien deze ten minste twee jaar werkzaam geweest is bij de werkgever. De wijze van ontslag is hierbij niet relevant. Op een paar uitzonderingen na heeft een werknemer die twee jaar werkzaam geweest is bij een werkgever recht op een transitievergoeding.

Kantonrechtersformule

Toch is het niet alleen maar goed nieuws voor de werknemer. De transitievergoeding is aanzienlijk minder hoog dan de kantonrechtersformule was. De kantonrechtersformule ging uit van een gemiddelde van 1 maand salaris voor ieder jaar dat u in dienst was. De transitievergoeding gaat uit van een derde van het maand salaris voor ieder jaar dat u in dienst was.

Langere tijd werkzaam

Zodra u 10 jaar of meer in dienst was bij een werkgever, wordt er een hogere opbouw over deze periode van 10 jaar van een halve maand salaris voor ieder jaar dat u in dienst was. Hierop zijn enkele uitzonderingen gemaakt door de wetgever.

50 jaar of ouder

Wanneer u 50 jaar of ouder bent en ten minste 10 jaar werkzaam bent geweest voor dezelfde werkgever, dan heeft u ook recht op een hogere transitievergoeding.

Kleine werkgever

Echter, wanneer u werkzaam bent voor een relatief kleine werkgever (die minder dan 25 mensen in dienst heeft), dan kan dit resulteren in een lagere transitievergoeding wanneer deze werkgever u heeft moeten ontslaan op grond van financiële redenen.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

transitievergoeding

Veel gelezen artikelen

Bel nu