Advies van een Transitievergoeding Advocaat?Vragen? Bel ons: 085 5000 202

Transitievergoeding: hoe zit het?

Wanneer ontslag niet via onderling overleg plaatsvindt, maar op initiatief van jouw werkgever, heb je recht op een transitievergoeding. Het moet echter wel gaan om een dienstverband van tenminste 2 jaar. Je niet alleen recht op een transitievergoeding wanneer jouw werkgever jouw contract beëindigd, maar ook wanneer de werkgever jouw tijdelijke arbeidscontract niet verlengd. Wanneer je minder dan 2 jaar in dienst bent, heb in principe geen recht op een transitievergoeding.

(Waar eerst de kantonrechtersformule werd gebruikt, is deze sinds juli 2015 vervangen door de transitievergoeding.)

Omvang transitievergoeding

Om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen, gebruik je het aantal (halve) dienstjaren en het maandsalaris:

  • Hoofdregel: Voor de eerste 10 jaar van jouw dienstverband krijg je ⅙ van jouw maandsalaris per half dienstjaar. Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest, krijg je voor deze jaren ¼ van jouw maandsalaris. Het maximum van de transitievergoeding is in principe gesteld op €77.000 bruto. Dit maximum kan worden bijgesteld als jouw jaarsalaris hoger is; in dat geval geldt jouw bruto jaarsalaris als maximum.
  • Voor 50-plussers die minstens 10 jaar in dienstverband zijn geweest, geldt tot 2020 een andere regeling voor de transitievergoeding. Je krijgt dan ½ maandsalaris per half dienstjaar vanaf de eerste periode van 6 maanden, nadat je 50 bent geworden.
  • Bij kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers) tellen de halve dienstjaren voor 1 mei 2013 niet mee, indien er sprake is van een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, waarbij de werkgever zich in een slechte financiële situatie bevindt.

In uitzonderlijke gevallen kan je ook recht hebben op een aanvullende vergoeding. Deze vergoeding geldt bij ernstige verwijtbaarheid van jouw werkgever en kan worden toegekend door de kantonrechter.

Juridisch advies bij transitievergoeding

De berekening en regels omtrent de transitievergoeding zijn niet altijd even duidelijk. Daarom is het van belang dat je, voordat je akkoord gaat met de vergoeding om advies vraagt. Lawspot.nl kan je gemakkelijk in contact brengen met verscheidene advocaten gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Ook als jouw werkgever de transitievergoeding niet kan of wil betalen, moet je binnen 3 maanden na het beëindigen of aflopen van jouw arbeidscontract een vordering instellen bij de rechter.

De duur van de verplichting tot partneralimentatie verschilt per scheiding. Bij scheidingen vanaf 1 juli 1994 is de maximale termijn vastgesteld op 12 jaar. Daarna vervalt de verplichting van rechtswege, tenzij onderling anders is overeengekomen. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap zonder kinderen dat niet langer heeft geduurd dan 5 jaar is de termijn gelijk aan de lengte van het huwelijk. Daarnaast eindigt de verplichting bij overlijden, hertrouwen of geregistreerd partnerschap van de ontvanger en als de ontvanger gaat samenwonen als ware gehuwd. Eveneens kan voor voortijdige beëindiging van alimentatie een verzoek worden ingediend bij de rechtbank.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn.
Je zult dit zien in de prijsindicaties die je ontvangt van verschillende advocaten. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de rechtshulp kosten. Voor meer vragen hierover kan je altijd bij ons terecht.


Gemakkelijk en snel op zoek naar een transitievergoeding advocaat die jou adviseert?

Plaats gratis jouw zaak!

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

Step 1 white

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

Step 2 white

2. Advocaat pitcht

Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.

Step 3 white

3. Jij hebt de controle

Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.


Transitievergoeding advocaat vinden via Lawspot.nl

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.


badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis transitievergoeding advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht?

Plaats gratis jouw zaak!     Meer weten?