Een bakker die een grap uithaalt met zijn chef? Een vakkenvuller die een hap uit een donut neemt? Heb jij door dat je misschien voor de meest onschuldige dingen ontslagen kan worden? Lees hier de meest spraakmakende en vreemdste ontslagzaken van de afgelopen 5 jaren!

1. Hap uit donut leidt tot ontslag van supermarktmedewerkster

Een medewerkster van supermarktketen Deen is al eens gewaarschuwd voor het eten van producten uit de winkel en wordt door de werkgever dan ook op staande voet ontslagen als zij op een dag een hap neemt uit een donut.

Ondanks het feit dat de donuts aan het einde van de dag zou worden weggegooid omdat de donuts over datum waren, zij niet stiekem gehandeld heeft en zij al ruim 17 jaar voor Deen werkte, vond de rechter dat zij terecht ontslagen is. Het ontslag op staande voet wordt wel veranderd in een “regulier” ontslag vanwege haar ernstig verwijtbaar handelen.

2. Leraar geschiedenis wordt nog voor aanvang van zijn eerste werkdag ontslagen vanwege rechtsextremistische opmerkingen op sociale media

Een docent geschiedenis blijkt op sociale media meer dan eens berichten te hebben gedeeld en/of geliked van de Nederlandse Volksunie. Dit heeft voor veel onrust gezorgd bij zowel de leerlingen van de school als hun ouders.

Het gerechtshof bepaalde dat het liken en/of delen van deze opvattingen niet past bij wat de school van een docent verwacht, namelijk dat hij een voorbeeldfunctie heeft voor zijn leerlingen. Hierbij dient een docent, aldus het Hof, te zorgen voor een respectvolle omgang met zijn leerlingen en anderen. Dat de ouders onrust ondervonden woog zwaarder dan het individuele belang van de leraar geschiedenis.

3. Ontslagbrief via LinkedIn rechtsgeldig

Een manager van een bedrijf heeft een jaarcontract. De wet heeft bepaald dat een werkgever minimaal één maand voor de einddatum van een jaarcontract schriftelijk moet aangeven of hij wel of niet het contract zal verlengen.

De manager betwistte dat hem is aangegeven dat zijn contract wel of niet verlengd zou worden. Hij heeft echter wel gereageerd op een bericht over zijn ontslag dat zijn baas hem via LinkedIn stuurde. De rechter vond dat hiermee voldoende vaststond dat aan de manager is aangegeven of zijn contract in dit geval verlengd zou worden. De baas van de manager heeft daarmee aan zijn wettelijke plicht voldaan.

 

Plaats nu jouw zaak op Lawspot.nl

Heb je vragen over jouw rechten als werknemer? Of heb je een andere juridische vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! De juiste advocaat vind je op Lawspot.nl! Wij zorgen ervoor dat je binnen enkele klikken een advocaat hebt gevonden die bij jou en jouw budget past.

 

Klik hier om jouw zaak te plaatsen

 

4. Je vrouw het bedrijf laten uitschelden op Facebook kan tot ontslag leiden

De vrouw van een hotelmedewerker stond 100 procent achter haar man toen hij te horen kreeg dat zijn promotie niet door zou gaan vanwege een reorganisatie.

Op Facebook schreef ze onder andere ‘’I will at you alive if you mess with my family’’ en “…want wat jullie vandaag mijn familie aandoen, zal toen duizend keer zo hard op jullie afkomen probeer niet om een onschuldige en ongevaarlijke familie schade te berokkenen! Jullie zullen dag en nacht last hebben van je geweten. Jullie kwaadaardige daden zullen mislukken, want onze familie is beschermd door het heilige bloed van Christus.”

Het hotel, de werkgever van de man, was hier niet zo blij mee. De hotelmedewerker kreeg van het hotel te horen dat hij zijn vrouw moest overhalen om de berichten op Facebook te verwijderen. Hij weigerde. Hij zei wel afstand te nemen van de berichten, maar hij was niet van plan om zijn vrouw op de berichten aan te spreken. Hij was van mening dat dit in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting van zijn vrouw. Ook vond hij het een vorm van ontoelaatbare inmenging in zijn huwelijk.

Jammer genoeg voor de man, gaf de rechter hem geen gelijk. De man had verwijtbaar gehandeld door niet mee te werken, aldus de rechter. Toch nam de zaak een rare wending, daar de man niet via de rechter werd ontslagen. De rechter gaf hem uitstel omdat de man al 25 jaar in dienst was.

5. Werknemer van geneesmiddelenfabrikant handelt privé in illegale medicijnen

Een laboratorium assistent hield er een bijzondere bijverdienste op na: de handel in illegale medicijnen. In zijn woning werden 100 xtc-pillen, 20 gram speed en 1.000 illegale erectie bevorderende pillen in beslag genomen.

Een assistent in een laboratorium had wel een heel bijzondere bijbaan: hij handelde in illegale medicijnen. Toen zijn woning werd doorzocht, werden er ruim 80 Xtc-pillen, meer dan 1000 illegale erectie bevorderende pillen en 20 gram speed in beslag genomen.

De werknemer, die zich bezighoudt met het controleren van de kwaliteit van geneesmiddelen als baan, verweerde zich: hij heeft niet onder werktijd gehandeld en alles zou volledig in privésfeer hebben afgespeeld. Daar trapte de rechter niet in. “Vanwege de inhoud van de functie van de werknemer vond de rechter dat van ondergeschikt belang”, vertelt Van Gelderen. De werknemer werd ontslagen zonder enige ontslagvergoeding.

De werknemer hield zich bezig met het controleren van de kwaliteit van bepaalde geneesmiddelen. Hij verweerde zich met de verdediging dat hij niet onder werktijd zou hebben gehandeld en dat alles zich in een privésfeer zou hebben afgespeeld. De rechter ging niet met hem mee. “Vanwege de inhoud van de functie van de werknemer vond de rechter dat van ondergeschikt belang”. De werknemer werd zonder enige ontslagvergoeding ontslagen.