Tekenen na ontslag voor recht op WW

Tekenen na ontslag voor recht op WW

Veelgestelde vraag m.b.t. het tekenen na ontslag voor recht op WW

Is het verplicht om bezwaar aan te tekenen tegen ontslag als je ontslagen wordt, om recht te kunnen hebben op een WW-uitkering? Of moet je bij de ontslagprocedure die via het UWV gaat, onder protest tekenen voor akkoord? Wanneer moet je tekenen na ontslag voor een recht op WW?

Antwoord

Verwijtbaar werkloos

Om te bepalen of je recht hebt op een WW-uitkering, moet er als eerste gekeken worden of je verwijtbaar werkloos bent geworden. Als daarvan sprake is, dan brengt dat gevolgen met zich voor jouw WW-uitkering. Echter, ontslag middels het UWV (dat is door opzegging) kwalificeert in de meeste gevallen niet als verwijtbaar werkloos.

UWV-beleidsregels

Als we ervan uitgaan dat het gaat om ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, dan stellen de UWV-beleidsregels het volgende: Het UWV neemt aan dat de beëindiging van de dienstbetrekking vanwege bedrijfseconomische gronden, te allen tijde op initiatief van een werkgever ontstaat. Dit geldt ook als een werknemer bijvoorbeeld op vrijwillige basis instemt met een zogenoemde vertrekregeling. Als dat het geval is, dan gaat het UWV ervan uit dat er dan geen sprake is van ‘verwijtbaar werkloos’.

Ondertekenen

Bovendien is bij het opzeggen van een arbeidsovereenkomst jouw akkoord niet vereist. Je hoeft in dat geval dus niet onder protest te ondertekenen. Je hoeft zelfs helemaal niks te ondertekenen. Als je een ontslagverklaring ondertekent, dan kan dat een zogenoemde beëindiging met wederzijds goedvinden inhouden. Hiermee neem je dan eigenlijk zelf ontslag.

Beëindiging met wederzijds goedvinden

Echter, ook bij het ondertekenen van de ontslagverklaring, verspeel je niet meteen je recht op WW. Deze beëindiging met wederzijds goedvinden moet dan wel van de kant van je werkgever komen. Het is verder erg verstandig als je dat er ook in laat opnemen. We hopen jou hiermee voldoende te hebben geïnformeerd met betrekking tot het wel of niet tekenen na ontslag, om recht te hebben op een WW-uitkering.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Gratis scheiden

Veel gelezen artikelen

Bel nu