Subrogatie

Subrogatie

Overgang

Er is sprake van subrogatie als er een overgang plaatsvindt van een vordering op een derde en dit anders geschiedt dan door het verkopen van de betreffende vordering.

Nieuwe schuldeiser bij subrogatie

Hierbij komt er een nieuwe schuldeiser in de plek van de eerste schuldeiser. Deze nieuwe schuldeiser neemt dan alle plichten en rechten over uit hoofde van de betreffende vordering.

Gevallen van subrogatie

De wet stelt vast in welke gevallen er sprake kan zijn van subrogatie, namelijk:

  • Als een goed dat aan hem toebehoort voor de betreffende vordering uitgewonnen wordt;
  • In het geval hij de betreffende vordering voldoet om de reden dat voor de vordering een goed dat aan hem toebehoort eraan is verbonden;
  • Volgens overeenkomst tussen de schuldenaar en de derde die de betreffende vordering voldoet, maar alleen indien de schuldeiser op de hoogte was of kennis was gegeven van de voldoening van de betreffende overeenkomst op het tijdstip dat de voldoening plaatsvindt;
  • Als hij de betreffende vordering voldoet om zo te voorkomen dat er uitwinning plaatsvindt van een goed dat niet aan hem toebehoort, maar alleen indien een recht dat hij op het betreffende goed heeft door de uitwinning weg zou gaan of er door de voldoening sprake is van een gevaarbrenging van een vorderingsrecht dat aan hem toekomt.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

subrogatie

Veel gelezen artikelen

Bel nu