Stamrecht bv

Stamrecht bv

Belasting over ontslagvergoeding

Heeft u een stamrecht bv of een stamrechtverzekering? Dan hoeft uw werkgever geen belastingen in te houden op de ontslagvergoeding. De ontslagvergoeding wordt dan uitbetaald op de rekening van de besloten vennootschap. U moet deze wel zelf oprichten. De regeling geldt niet als een werknemer zelf ontslag neemt.

Oprichting stamrecht bv

Er zijn twee belangrijke redenen om een stamrecht bv op te richten:

  1. U bent van plan om de ontslagvergoeding te gebruiken als startkapitaal. Dus bij voor het opstarten van een eigen onderneming
  2. U wilt de vergoeding voor uw ontslag zelf beheren

De stamrecht bv als onderneming

Een stamrecht bv kunt u zelf gebruiken als normale onderneming. Of ook als beleggingsvennootschap. Hiervoor dient de vennootschap u periodieke uitkeringen te betalen. Dit moet gebeuren vanaf een bepaald moment. U moet dit besluit uiterlijk op 65-jarige leeftijd nemen.

Periodieke betalingen

Wanneer de vennootschap u periodieke uitkeringen betaalt, moet zij wel belasting en premies inhouden op de uitkeringen. U ontvangt dus uiteindelijk het netto bedrag van de uitkering van de ontslagvergoeding.

De B.V. mag deze periodieke betaling uitkeren aan de volgende personen:

  • Uzelf, gedurende uw levensloop
  • Uw weduwnaar of weduwe
  • De partner waarmee u samenwoont
  • Uw kinderen, stiefkinderen of pleegkinderen, zolang zij jonger zijn dan 30 jaar

Verplichtingen stamrecht bv

Het voordeel van een stamrecht bv tegenover een stamrechtverzekering is de flexibiliteit en vrijheid die een vennootschap met zich mee brengt. Houd er wel rekening mee dat een vennootschap veel administratie met zich mee brengt. U moet bijvoorbeeld de B.V. oprichten bij de notaris. En vervolgens inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook moet de B.V. jaarlijks verslagen opstellen. En die verslagen bijhouden.

Kosten

De kosten voor het oprichten van een stamrecht bv liggen gemiddeld tussen 1.750 en 3.500 euro. Houd daarnaast rekening met jaarlijkse kosten van ongeveer 600 tot 1.500 euro. Een stamrechtverzekering is daarmee niet altijd goedkoper dan een stamrecht B.V. Dit hangt af van de kosten die de verzekeringmaatschappij hanteert. Laat u hiervoor inlichten door een financieel adviseur.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Stamrecht bv

Veel gelezen artikelen

Bel nu