Juridisch advies nodig over ziektewetuitkeringen?

Ziektewetuitkering

Wanneer jij als werknemer wegens ziekte geheel of gedeeltelijk niet meer in staat bent om werk te verrichten, kun je recht hebben op een Ziektewetuitkering. Volgens de wet zijn alle werknemers verzekerd. Is er voor een ziektewetuitkering advocaat nodig?

Ziek uit dienst

Als je in loondienst ziek wordt dan betaalt jouw werkgever gedurende 2 jaar je loon door. Jouw werkgever is verantwoordelijk voor jouw re-integratie en jij moet voldoen aan de re-integratieverplichtingen. Echter, indien je een contract voor bepaalde tijd hebt dan kan het zo zijn dat je ziek uit dienst gaat. Wat dan? In dat geval kun je een Ziektewet-uitkering aanvragen en is het UWV verantwoordelijk voor jouw re-integratie. Dit geldt overigens ook als je binnen 4 weken nadat je contract is afgelopen ziek wordt. In dat geval moet je je op de eerste ziektedag melden bij het UWV. Wanneer je dit doet, vraag je automatisch een Ziektewetuitkering aan.

Met arbeidsovereenkomst

De werknemer met een arbeidsovereenkomst waarin de overeenkomst regelt dat de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten heeft in beginsel wel recht op ziekengeld (art.19 ZW). Maar, als regel geen betaling ziekengeld bij recht op loondoorbetaling (art. 29 lid 1 ZW). Art. 29 lid 2 ZW geeft limitatieve opsomming van gevallen waarin ziekengeld wordt uitgekeerd.

Wanneer heb jij recht op uitbetaling van ZW-uitkering?

Beroep op de ZW staat open voor werknemers die: (1) geen werkgever (meer) hebben, zoals zieke WW-gerechtigden, zieke uitzendkrachten en zieke werknemers van wie hun dienstverband afloopt tijdens ziekte. (2) Een werkgever hebben maar een – gepercipieerd – hoog ziekterisico hebben (no-riskpolis, orgaandonoren en zwangere vrouwen). Omdat deze groepen onder de werkingssfeer vallen van het vangnet van de ZW worden zij ook wel vangnetters genoemd.

Welke personen recht op ZW-uitkering?

Ingevolge art. 29 lid 2 ZW hebben de de volgende werknemers recht op een ZW-uitkering:
vangnetters zonder werkgever én werknemers met loonaanspraak, indien:

  • ziek wegens orgaandonatie
  • zieke zwangeren buiten verlofperiode
  • ”no-riskpolis“ art. 29b (wn met Wia-uitkering)
  • oudere werknemers art. 29d

Aftrek uitkering

Er kan sprake zijn van een aftrek van de uitkering art. 7:629 lid 5 BW. Het loon wordt verminderd met het bedrag van enige geldelijke uitkering die de werknemer toekomt krachtens enige wettelijke voorgeschreven verzekering of krachtens enige verzekering of uit enig fonds waarin de werknemer niet deelneemt, voor zover deze uitkering betrekking heeft op de bedongen arbeid waaruit het loon wordt genoten. Het loon wordt voorts verminderd met het bedrag van de inkomsten, door de werknemer in of buiten dienstbetrekking genoten voor werkzaamheden die hij heeft verricht gedurende de tijd dat hij, zo hij daartoe niet verhinderd was geweest, de bedongen arbeid had kunnen verrichten.

Niet eens met de beslissing op je Ziektewetuitkering?

Heeft de verzekeringsarts van het UWV je geschikt bevonden om weer te gaan werken? In dat geval maak je geen aanspraak op een Ziektewetuitkering. Ben jij het niet eens met de beslissing van het UVW? Indien je het niet eens bent met deze beslissing moet je daartegen binnen 2 weken bezwaar maken.

Bezwaar

Het oordeel van de verzekeringsarts is vaak erg summier en het komt weleens voor dat niet al jouw beperkingen zijn meegenomen in de beoordeling. In dat geval klopt het oordeel ook vaak niet en dan moet je bezwaar maken. De bezwaartermijn is zeer kort en het is daarom verstandig om meteen actie te ondernemen.

Ziektewetuitkering advocaat

Een juiste arbeidsrecht advocaat heeft veel ervaring op het gebied van de Ziektewet en het maken van bezwaar bij het UWV. De beste oplossing is het inschakelen van een advocaat. Deze kan bekijken wat voor jou de mogelijkheden zijn en welke stappen er moeten worden genomen.

Het in de arm nemen van een ziektewetuitkering advocaat hoeft niet duur te zijn

Je zult dit zien in de prijsindicaties. Deze zul je ontvangen van onze aangesloten advocaten. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de rechtshulp kosten. Voor meer vragen hierover kan je altijd bij ons terecht.


Meteen een advocaat vinden?

 

(239 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Een sociaal zekerheidsrecht Advocaat vinden via Lawspot.nl

Het onafhankelijke platform Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat voor jouw specifieke zaak. Dit gaat op een makkelijke en snelle manier. De advocaten die aangesloten zijn bij ons platform zijn uiteraard allemaal gecertificeerd en zullen vertrouwelijk omgaan met jouw gegevens. Bovendien is het gebruik van Lawspot.nl gratis en vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste kan helpen.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis sociaal zekerheidsrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare sociaal zekerheidsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu