Een uitkering
Een uitkering is een som geld die (vaak herhaaldelijk) aan iemand betaald wordt. Dit kan zijn in het kader van sociale zekerheid: hier vallen onder andere de werkloosheids-, bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering onder. Deze uitkeringen worden betaald door instellingen van overheid, door het UWV of door de gemeente waarin je woont. Wanneer jij uitkeringsgerechtigde bent, heb jij recht op een uitkering. Helaas kan het gebeuren dat jouw uitkering wordt ingetrokken om een bepaalde reden, waardoor je geen uitkeringsgerechtigde meer bent. Dit kan een grote invloed op je leven hebben: een bijstandsuitkering kan voor jou de enige mogelijkheid zijn waardoor je in het levensonderhoud van jezelf en je gezin kunt voorzien. Gelukkig kun je tegen de intrekking van je uitkering ingaan. Hierbij kan de hulp van een advocaat handig zijn.
Uitkering ingetrokken
Je uitkering kan ingetrokken worden vanwege verschillende redenen. De gemeente kan bijvoorbeeld van mening zijn dat je samenwoont en daardoor geen recht meer op een uitkering hebt, maar misschien is dit feitelijk helemaal niet het geval. Een advocaat kan jou helpen met het aantonen van de feiten en omstandigheden die noodzakelijk zijn voor het ontvangen van een uitkering. Een andere reden voor intrekking is vanwege schending van de inlichtingenplicht. Voor recht op een uitkering is het verplicht een aantal gegevens over jezelf te verstrekken aan de uitkeringsinstantie. Doe je dit niet en is er te weinig informatie over jou bekend, dan kan er besloten worden om de uitkering in te trekken. Deze wordt dan teruggevorderd en er kan zelfs een boete opgelegd worden. Echter is het vaak onduidelijk of er daadwerkelijk sprake is van een schending van de informatieplicht. Je kunt met een advocaat procederen tegen de besluiten over de intrekking van je uitkering. Ook kun je een schadevergoeding eisen.
Hoe kan een advocaat je helpen wanneer je uitkering is ingetrokken?
Wanneer je tegen het besluit over de intrekking wilt ingaan, moet je een aantal dingen doen waar een advocaat jou mee kan helpen. Die staan hieronder opgesomd.
- Bezwaar indienen bij de gemeente, uiterlijk zes weken nadat jij de brief hebt ontvangen waarin staat dat je uitkering ingetrokken is. Je dient aan te tonen waarom je het niet eens bent met de beslissing en uitleggen waarom je wel recht op een uitkering hebt. Dit moet je schriftelijk doen. Als de gemeente je bezwaar alsnog afwijst, is er nog de mogelijkheid om beroep in te stellen.
- Direct een nieuwe bijstandsuitkering aanvragen.
- Een voorlopige voorziening bij de rechtbank aanvragen. Dit is een tijdelijke uitspraak totdat je bezwaarschrift door de gemeente is behandeld. De rechter kan beslissen dat je sowieso bijstand mag ontvangen totdat er een beslissing genomen is op jouw bezwaarschrift.
Een advocaat hoeft niet duur te zijn
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.
Meteen een advocaat vinden?
(237 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)