Uitkering ingetrokken? Hulp van een advocaat nodig?

Plaats gratis jouw zaak!   

Vragen? Bel ons gerust: 085 - 5000 202

Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Een uitkering

Een uitkering is een som geld die (vaak herhaaldelijk) aan iemand betaald wordt. Dit kan zijn in het kader van sociale zekerheid: hier vallen onder andere de werkloosheids-, bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering onder. Deze uitkeringen worden betaald door instellingen van overheid, door het UWV of door de gemeente waarin je woont. Wanneer jij uitkeringsgerechtigde bent, heb jij recht op een uitkering. Helaas kan het gebeuren dat jouw uitkering wordt ingetrokken om een bepaalde reden, waardoor je geen uitkeringsgerechtigde meer bent. Dit kan een grote invloed op je leven hebben: een bijstandsuitkering kan voor jou de enige mogelijkheid zijn waardoor je in het levensonderhoud van jezelf en je gezin kunt voorzien. Gelukkig kun je tegen de intrekking van je uitkering ingaan.

Uitkering ingetrokken

Je uitkering kan ingetrokken worden vanwege verschillende redenen. De gemeente kan bijvoorbeeld van mening zijn dat je samenwoont en daardoor geen recht meer op een uitkering hebt, maar misschien is dit feitelijk helemaal niet het geval. Een advocaat kan jou helpen met het aantonen van de feiten en omstandigheden die noodzakelijk zijn voor het ontvangen van een uitkering. Een andere reden voor intrekking is vanwege schending van de inlichtingenplicht. Voor recht op een uitkering is het verplicht een aantal gegevens over jezelf te verstrekken aan de uitkeringsinstantie. Doe je dit niet en is er te weinig informatie over jou bekend, dan kan er besloten worden om de uitkering in te trekken. Deze wordt dan teruggevorderd en er kan zelfs een boete opgelegd worden. Echter is het vaak onduidelijk of er daadwerkelijk sprake is van een schending van de informatieplicht. Je kunt met een advocaat procederen tegen de besluiten over de intrekking van je uitkering. Ook kun je een schadevergoeding eisen.

Hoe kan een advocaat je helpen wanneer je uitkering is ingetrokken?

Wanneer je tegen het besluit over de intrekking wilt ingaan, moet je een aantal dingen doen waar een advocaat jou mee kan helpen. Die staan hieronder opgesomd.

  • Bezwaar indienen bij de gemeente, uiterlijk zes weken nadat jij de brief hebt ontvangen waarin staat dat je uitkering ingetrokken is. Je dient aan te tonen waarom je het niet eens bent met de beslissing en uitleggen waarom je wel recht op een uitkering hebt. Dit moet je schriftelijk doen. Als de gemeente je bezwaar alsnog afwijst, is er nog de mogelijkheid om beroep in te stellen.
  • Direct een nieuwe bijstandsuitkering aanvragen.
  • Een voorlopige voorziening bij de rechtbank aanvragen. Dit is een tijdelijke uitspraak totdat je bezwaarschrift door de gemeente is behandeld. De rechter kan beslissen dat je sowieso bijstand mag ontvangen totdat er een beslissing genomen is op jouw bezwaarschrift.

Een advocaat hoeft niet duur te zijn

Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.


Meteen een advocaat vinden?


(237 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

Step 1 white

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

Step 2 white

2. Advocaat pitcht

Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.

Step 3 white

3. Jij hebt de controle

Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.


Snel een gespecialiseerde sociaal zekerheidsrecht advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.


badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis sociaal zekerheidsrecht advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare sociaal zekerheidsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!     Meer weten?


Wat vinden klanten van ons:

Menno uit Amsterdam

Geplaatst op: 30 mei 2020

Beoordeling: 10

Beoordeling:

Doordat er met echte interesse en de juiste vraagstelling wordt gewerkt hadden we snel een goeie advocaat te pakken die ons assisteerde bij onze zaak. Snel, duidelijk én persoonlijk. Ik had van te voren een ander beeld van de advocatuur...

Joop uit Waalre

Geplaatst op: 12 mei 2020

Beoordeling: 8

Beoordeling:

Mijn casus werd door dhr. Maarten Drontmann in 1e instantie bekeken en hij heeft mij in contact gebracht met TK advocaten, waarmee ik nu nog contact heb. Eigen dossier-omgeving op internet is ook erg fijn. Hartelijke dank!