Snelrecht

Snelrecht

De term snelrecht hoort men vaak ten tijde van de jaarwisseling, oftewel het Lik-op-stuk beleid. Naast dat het ten tijde van nieuwjaar toegepast wordt, gebeurt dit ook bij grote evenementen. Denk hierbij aan voetbalwedstrijden of tijdens de TT in Assen. Maar wat is het snelrecht nou eigenlijk en waarom passen we het toe? Dit bespreken wij in dit artikel.

Wat is anders bij het snelrecht?

Het cruciale verschil tussen het snelrecht en het gewone recht is de zogenoemde voortzetting van de betreffende procedure. De naam zelf impliceert dit immers ook al. Zo zal een strafzaak in het gewone recht pas na een paar maanden afgedaan worden en soms zelfs pas na een paar jaren. Bij snelrecht gaat dit een stuk sneller.

Termijn

Bij snelrecht staat een verdachte, indien hij gehouden wordt in voorlopige hechtenis, binnen een termijn van 17 dagen in de rechtbank. Men gebruikt het met name om verdachten zogenoemd lik-op-stuk te geven. In dit geval krijgen zij de straf direct en wordt deze ook meteen ten uitvoer gelegd.

Aanhouden en uitreiken

Als het onnodig is om een verdachte langer in voorlopige hechtenis te houden, dan gebruikt men een andere procedure in dit snelrecht. Deze noemt men ook wel ‘AU’, Aanhouden en Uitreiken. Hierbij ontvangt een verdachte op het politiebureau meteen zijn dagvaarding en in de meeste gevallen een zogenoemd schikkingsvoorstel voordat hij weg mag. Als de verdachte ingaat op het voorstel en op tijd betaalt, is de betreffende zaak afgedaan. Als dit niet het geval is, dan komt hij nog steeds binnen een paar maanden in de rechtszaak.

Wanneer wordt het snelrecht gebruikt?

Omdat alle verdachten recht hebben op een eerlijk proces, dient het snelrecht zich uiteraard aan regels te houden. Voordat de zitting begint, dient de verdediging bijvoorbeeld het gehele dossier van de betreffende verdachte te hebben. Het is door de aard van dit snelrecht daarom niet mogelijk om in lastige zaken waarin het Openbaar Ministerie nog erg veel moet onderzoeken, ervan gebruik te maken.

De zaken waarin het snelrecht wel gebruikt wordt, zijn dus relatief gemakkelijk van aard. Het kan hierbij gaan om zaken waarbij een verdachte bekent, maar ook zaken van geweld tegen politieagenten waarbij de politie meteen een proces-verbaal kan maken. Omdat er in de meeste gevallen geen bewijsproblemen zijn, leidt het tot een veroordeling bij een groot deel van de procedures waarbij het snelrecht gebruikt wordt.

Wat is het supersnelrecht?

Het supersnelrecht is een aparte vorm van het snelrecht. Zoals al volgt uit de naam voert men de snelheid nog meer op bij het supersnelrecht dan bij het gewone snelrecht. Bij het supersnelrecht is een verdachte binnen een periode van 3 dagen in de rechtszaal.

Is een advocaat nodig bij het snelrecht en supersnelrecht?

In een procedure van het snelrecht of supersnelrecht heeft een verdachte in de meeste gevallen al bekend. Echter, het is alsnog raadzaam om een advocaat in te schakelen als een strafzaak via het snelrecht afgedaan wordt. Een advocaat beschikt immers over kennis van de wet en de betreffende procedures. Hierdoor kan hij voor een betere verdediging zorgen dan een verdachte zelf, ook indien een verdachte reeds bekend heeft.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

snelrecht

Veel gelezen artikelen

Bel nu