Schorsing werknemer

Schorsing werknemer

Wat moet je doen bij schorsing als werknemer?

Het is mogelijk dat de werkgever in sommige gevallen sancties zet tegenover een werknemer die zich niet aan zijn regels houdt. Een van die mogelijkheden waarover die werkgever beschikt is de schorsing. Dit heet ook wel de non-actief-stelling. Het komt vaak voor dat een werkgever een schorsing instelt, omdat een arbeidsconflict escaleert. In dit blog lees je wat je bij een schorsing als werknemer het best kan doen.

Vraag om een schriftelijke bevestiging van de schorsing

Het kan voorkomen dat je later belang hebt bij een op schrift gestelde schorsing. Bijvoorbeeld om nog eens duidelijk te weten waarom de werkgever precies de schorsing heeft gegeven. Daarom raden wij je aan om een schriftelijke bevestiging aan te vragen van de schorsing. Vraag ook of de werkgever de reden voor de schorsing schriftelijk wil onderbouwen.

Als de reden die de werkgever heeft opgegeven niet klopt met wat er volgens jou is gebeurd, dan raden wij je aan om zoveel mogelijk bewijsmateriaal bijeen te brengen. Hiermee sterk je jouw verhaal.

Verklaar bereid te zijn om uw werkzaamheden te hervatten

De werkgever is verplicht je door te betalen tijdens de betreffende schorsing. De Hoge Raad heeft namelijk vastgesteld dat het in de risicosfeer van de werkgever ligt als hij een schorsing oplegt. De uitspraak ‘geen arbeid, geen loon’ gaat hier dus niet op. Zelfs niet als je een vreselijk vergrijp gepleegd hebt.

Indien er sprake is van secundaire arbeidsvoorwaarden blijven deze ook gelden. Dan mag je immers de leaseauto behouden en hoeft je niet vakantiedagen in te dienen doordat je geschorst bent.

Het is belangrijk om meteen na de schorsing te laten weten dat je bereid bent de werkzaamheden direct opnieuw te hervatten. Gewoonweg de schorsing aanvaarden kan er immers toe leiden dat de bovengenoemde uitspraak ‘geen arbeid, geen loon’ wel degelijk geldt. Dit betekent dus ook dat je meteen opnieuw moet werken als de werkgever je wederom oproept.

Het beste is om de bereidheidsverklaring betreffende het weer verrichten van de arbeid schriftelijk te doen en bovendien aangetekend. Dan heb je later ten alle tijden bewijs. Verder is het aan te raden om de werkgever in dezelfde brief eraan te herinneren dat hij jouw salaris door zou moeten betalen.

Teken niets bij schorsing als werknemer!

Het is uiteindelijk de beurt van de werkgever om na de betreffende schorsing te komen met een oplossing. Hij beschikt immers over een werknemer die hij door dient te betalen, maar die niet werkt. Dit zorgt ervoor dat het twee kanten op kan gaan:

  • Jouw werkgever doet zijn best om je te ontslaan;
  • Je krijgt toestemming om gewoonweg weer te gaan werken.

Indien je weer aan het werk mag, is het belangrijk dat je dat ook daadwerkelijk doet. Je schorsing is dan voorbij. De uitspraak ‘geen arbeid, geen loon’ geldt nu weer. Je moet daarom je werkzaamheden weer oppakken. De werkgever zal anders jouw salaris stopzetten. Bovendien is het van belang dat je goed bekijkt welke papieren je tekent daarvoor. Als het gaat om een ‘verklaring van schuld’ wat betreft de schorsing waarmee je het niet eens bent, is het verstandig om niet te tekenen of wel te tekenen, maar dan erbij te zetten ‘onder protest’.

Ingeval je werkgever probeert je te ontslaan, kan de werkgever je na of tijdens de schorsing een beëindigingsovereenkomst voorhouden. Op deze manier kan ontslag ‘met wederzijds goedvinden’ plaatsvinden. Wij raden je daarom aan zo’n overeenkomst niet te ondertekenen. Ook wanneer je werkgever je onder druk zet is het verstandig om niet te tekenen. In zo’n geval staat namelijk niet alleen jouw baan op het spel. Bij zo’n ontslag met wederzijds goedvinden verlies je ook je ww-rechten.

Win advies van een jurist in

Het kan voorkomen dat een schorsing afloopt met een sisser, maar daarvan is vaak niet sprake. Daarom is het bij schorsing erg belangrijk om een jurist in te schakelen.

Het best is om dat meteen na de schorsing te doen, maar schakel in ieder geval een jurist in voordat je iets van de werkgever tekent of als je het gevoel krijgt dat jouw werkgever je mogelijk wil ontslaan. Juridisch advies is niet per se duur in zo’n geval, vooral niet indien je een jurist inzet.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Schorsing werknemer

Veel gelezen artikelen

Bel nu