Samenwonen

Samenwonen

Zijn er voorwaarden wanneer ik wil gaan samenwonen?

Er zijn geen bijzondere voorwaarden wanneer u wilt gaan samenwonen. Echter, ondanks het feit dat er geen sprake is van bijzondere voorwaarden, betekent het niet dat samenwonen zonder gevolgen blijft.

Gevolgen belasting en sociale zekerheid

Houd er rekening mee dat samenwonen gevolgen kan hebben voor uw belastingen en uw sociale zekerheid. Het heeft namelijk invloed op bijvoorbeeld de uitkering, omdat er niet alleen naar uw inkomen gekeken wordt, maar ook het inkomen van degene waarmee u samenwoont wordt meegenomen in de beslissing.

Fiscale partners bij samenwonen

Degene met wie u samenwoont kan uw fiscale partner zijn. Wanneer u en degene met wie u samenwoont aan een van de volgende eisen voldoen (vanaf 01/01/2011), zijn jullie, of jullie dit nou willen of niet, fiscale partners:

  • U heeft samen met uw huisgenoot een samenlevingscontract bij een notaris afgesloten en u bent allebei niet meer minderjarig;
  • Jullie hebben samen een kind;
  • De een heeft het kind van de ander erkend;
  • Jullie zijn aangemeld als zijnde pensioen partners bij een pensioenfonds;
  • Jullie hebben samen een koopwoning gekocht, waardoor jullie beiden eigenaar zijn;
  • Er is tenminste een minderjarig kind (van een van jullie) ingeschreven op jullie adres. Indien er op zakelijke gronden een huurovereenkomst gesloten is, spreken wij niet van fiscale partners;
  • In het voorgaande jaar waren jullie al fiscale partners.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Meer weten over familierecht?

Leer meer over o.a.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

samenwonen

Veel gelezen artikelen

Bel nu