Wat moet ik in een samenlevingscontract zetten?
U zet in het samenlevingscontract welke afspraken u officieel wil maken over het samenwonen, maar ook over het uit elkaar gaan.
Voorbeelden
Enkele voorbeelden hiervan zijn de huishoudkosten, het eigendom van de woning en de verdeling van de spullen bij het uit elkaar gaan.
De meest belangrijke afspraken
Wanneer jullie samenwonen is de kans groot dat jullie een grote hoeveelheid spullen hebben die van jullie samen zijn. Denk hierbij aan meubilair, de woning zelf of een auto. Ook voor het huishouden maken jullie samen kosten.
Het is niet onverstandig om de volgende dingen in een samenlevingscontract op te nemen:
- Wie betaalt de gezamenlijke kosten?
- Welke spullen houdt wie bij het uit elkaar gaan?
- Welke spullen houdt wie bij het overlijden van een van u beiden?
Let verder ook op de regels als u als alimentatieplichtige gaat samenwonen. Dit kan van invloed zijn op het betalen van de kinderalimentatie.
Tijdens het samenwonen
Tijdens het samenwonen is het belangrijk om afspraken te maken die gelden in die periode. Denk hierbij aan:
- Betalen jullie samen de huishoudkosten of neemt de partner met het hoogste inkomen dit voor zijn of haar rekening?
- Wat moet er gedaan worden wanneer de woning van de een is, maar de ander betaalt de verbouwing?
- Wie heeft het eigendom van de auto en het meubilair?
- Wie heeft het eigendom van de huisdieren?
Na het samenwonen
Ook over de situatie nadat jullie uit ui elkaar gegaan gegaan zijn kunt u afspraken maken. Zo kun je bepalen:
- Wie welke spullen krijgt
- Wie de koopwoning krijgt
- Wie de huurwoning krijgt
- Of een van de ouders recht heeft op partneralimentatie
- Of jullie recht op hebben het ouderdomspensioen van elkaar
- Of jullie een ouderschapsplan maken.
Ook over het handelen na het overlijden van een van u beiden kunt u afspraken maken in het samenlevingscontract. Hiervoor moet u wel een notaris bezoeken.
Een verblijvingsbeding
Een verblijvingsbeding is een afspraak in het samenlevingscontract waarin u bepaalt dat de partner de gezamenlijke spullen krijgt bij het overlijden van de ander. Ook hiervoor moet u een notaris bezoeken.
-> Lees ook: ‘Hoe lang na overlijden wordt testament geopend?’
Spullen gezamenlijk eigendom
Het verblijvingsbeding kan alleen afgesproken worden voor de spullen die in uw gezamenlijke eigendom zijn, bijvoorbeeld de woning, het meubilair of de auto. Het is mogelijk om af te spreken dat de partner aan uw erfgenamen een vergoeding betaalt, maar dit is niet verplicht.
Testament
Bij uw overlijden is het niet mogelijk om uw persoonlijke spullen aan de partner te geven. Om dit te kunnen doen moet u eerst een testament opstellen, omdat de spullen anders naar de erfgenamen zullen gaan.
Het opstellen van het samenlevingscontract
U kunt samen, op uw eigen manier een samenlevingscontract opstellen, maar u kunt dit ook overlaten aan een notaris. Het is gebruikelijk dat u vóór het samenwonen een samenlevingscontract opstelt, maar het is ook mogelijk om dit op een later moment te doen, bijvoorbeeld wanneer jullie al samenwonend zijn.
Wijzigen
U kunt op een later moment het samenlevingscontract ook nog wijzigen. Over deze wijziging moet u het beiden eens zijn en u moet dit bewijzen, bijvoorbeeld door middel van het zetten van handtekeningen. Het samenlevingscontract ontbinden kan natuurlijk ook altijd.
Naast het samenlevingscontract regelen
U kunt op de website van Rijksoverheid kijken wat er naast het samenlevingscontract nog geregeld moet worden. Zo kan het voorkomen dat u uw toeslagen moet aanpassen.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.