Samenlevingscontract ontbinden

Samenlevingscontract ontbinden

Samenlevingscontract ontbinden bij een koopwoning

Als u een samenlevingscontract heeft en u beide alleen verder gaat, is het ontbinden van het contract makkelijker bij een huurhuis dan bij een koopwoning die u deelt. Het ontbinden van het contract wordt ingewikkelder bij de koopwoning.

Eigenaar van de koopwoning

Allereerst de vraag wiens eigendom de koopwoning is. Wanneer slechts één van beiden de eigenaar is, heeft de ander geen aanspraak op het koophuis. Degene van wie het huis is, heeft een recht om zijn of haar ex-partner te verzoeken uit huis te gaan bij het beëindigen van de relatie. De mogelijkheid bestaat dat hier in overleg andere afspraken over zijn gemaakt. Deze zijn dan in het samenlevingscontract vastgelegd.

De afspraken in een samenlevingscontract

Op het moment dat de relatie voorbij is, is het van belang dat u helder in kaart heeft welke afspraken in het samenlevingscontract zijn vastgelegd met betrekking tot het huis. De afspraken in dit contract geven de rode draad voor het verloop van het komende proces. Het kan verstandig zijn een mediator in te schakelen voor deze afspraken. Wanneer u in staat bent gezamenlijk afspraken te maken, kan online scheiden een betere en goedkopere optie zijn.

De verdelingsakte

Het is nodig een verdelingsakte op te stellen indien u beiden eigenaar bent van de koopwoning én één van beiden in het huis zal blijven wonen. Zo’n verdelingsakte kan de notaris opstellen. Nadat deze is opgesteld zal hij de akte ook bijschrijven in het Kadaster. Deze akte vermeldt wie blijft wonen in het huis en welke voorwaarden aan het wonen verbonden zijn. Denk aan de vraag of degene die achterblijft misschien uitgekocht moet worden.

Verplichte gegevens

De akte van verdeling moet verplicht een paar gegevens vermelden:

  • Een kopie van het samenlevings- en vaststellingscontract;
  • Het adres van de koopwoning in het geding;
  • Bewijs van legitimatie van u beiden;
  • Adres- en contactgegevens van beiden;
  • De hoogte van een mogelijke uitkoopsom;
  • De persoon die de koopwoning toebedeeld krijgt.

Ten slotte is het relevant te benoemen dat u allebei aansprakelijk blijft voor een eventuele hypotheek op de koopwoning.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Samenlevingscontract ontbinden

Veel gelezen artikelen

Bel nu