Relatiebeding

Relatiebeding

Een werkgever kan het wenselijk vinden dat een werknemer na het nemen van ontslag klanten niet meeneemt naar zijn nieuwe werkgever of eigen bedrijf. Dit kan hij bewerkstelligen door een relatiebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst.

Hier gelden een aantal voorwaarden voor:

  • De werknemer dient 18 jaar of ouder te zijn
  • De werknemer dient een vaste aanstelling te krijgen
  • Het beding dient in de overeenkomst zelf opgenomen te worden, niet in de cao

Als de werknemer een tijdelijk contract krijgt, moet de werkgever een goede reden te hebben voor het opnemen van een relatiebeding en dient hij dit schriftelijk uit te leggen in de arbeidsovereenkomst.

Naleving afspraken relatiebeding

De afspraken die zijn opgenomen in het relatiebeding moeten na ontslag (of ontslag op staande voet) worden nageleefd, wat vaak inhoudt dat de werknemer geen contact mag zoeken met relaties (klanten) van zijn voormalige werkgever. Ook mag hij niet gaan werken voor deze relaties.

De term ‘relatie’ kan voor discussie zorgen, het is dus aan te raden om dit tijdens het opnemen van het relatiebeding goed te definiëren.

Ook is het aan te raden om op te nemen hoe lang de werknemer zich aan het beding dient te houden.

Verschillen relatiebeding en concurrentiebeding

Het voornaamste verschil tussen een relatiebeding en een concurrentiebeding is het doel. Bij een concurrentiebeding wil de werkgever niet dat zijn voormalige werknemer voor zijn concurrent gaat werken. Zowel het relatiebeding als het concurrentiebeding zijn dikwijls onderdeel een vaststellingsovereenkomst. Dit document bevat de afspraken die werkgever en werknemer als ze afscheid van elkaar nemen met wederzijds goedvinden.

Beroep op relatiebeding

Een werkgever mag alleen een beroep doen op het relatiebeding indien hij zich aan alle erin opgenomen regels heeft gehouden. Wanneer de werknemer zich niet aan het beding houdt, kan deze een boete hiervoor krijgen. De hoogte wordt bepaald in de arbeidsovereenkomst.

Wanneer mag het niet?

In sommige gevallen is het niet toegestaan voor de werkgever om de werknemer aan het relatiebeding te houden. De werkgever kan proberen in gesprek te gaan met zijn werknemer en eventueel de hulp van een mediator inschakelen.

Mocht dit niet baten, dan kan de rechter ook gevraagd worden de redelijkheid van het beding te beoordelen.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

relatiebeding

Veel gelezen artikelen

Bel nu