Rectificatie

Rectificatie

Wat is een rectificatie?

Een krant, website of ander medium kan een publicatie of uitlating doen die onrechtmatig is jegens een ander. Dit kan zelfs leiden tot reputatieschade. Een van de manieren om dit recht te zetten is rectificatie.

Wat kan ik er tegen doen?

Degene die meent dat er onrechtmatig is gehandeld door de betreffende publicatie kan verlangen dat de publicatie of uitlating rechtgezet wordt door een rectificatie.

Dit kan onder andere nadat iemand geconfronteerd wordt met smaad en laster. Hierbij wordt een persoon in het openbaar, zonder zich te kunnen verdedigen, beschuldigd van feiten die al dan niet onwaar zijn.

Wat staat erin?

In een rectificatie staat dat de betreffende uitlating onjuist was. Dit kan de persoon die dit verlangt desnoods bij de rechter vorderen.

Naar de rechter

De rechter bepaalt zelf of hij deze rectificatie toe- of afwijst, waarbij hij bij toewijzing doorgaans aangeeft wat er precies in moet staan en op welke wijze deze geplaatst moet worden (bijvoorbeeld de voorpagina van een krant of een prominente plaats op een website, zodat dit goed te zien is door lezers).

Naast de wijze van rectificatie kan de rechter ook verbieden dat de krant of website die de deze moet plaatsen, een commentaar erop mag plaatsen. Hierdoor wordt voorkomen dat de rectificatie namelijk weer ontkracht wordt.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

rectificatie

Veel gelezen artikelen

Bel nu